- Εστιατόριο - Wine Bar στην Αλεξανδρούπολη αναζητά μάγειρα για μόνιμη απασχόληση
(23-03-2025) - Πωλείται μονοκατοικία με θέα θάλασσα στην Αλεξανδρούπολη
(21-03-2025) - Κατάστημα παγωτού στην Αλεξανδρούπολης αναζητά πωλήτρια ή πωλητή
(21-03-2025) - Πωλείται επιχείρηση καφέ στις Φέρες
(21-03-2025) - Εταιρεία στον τομέα σιδηρικών – οικοδομικών υλικών και χρωμάτων στην Αλεξανδρούπολη, αναζητά υπαλλήλου γραφείου και ταμείου
(21-03-2025) - Εταιρεία με έδρα την Αλεξανδρούπολη ζητά να προσλάβει άτομο γραμματειακής υποστήριξης διεύθυνσης
(20-03-2025)
Ελιά: Το χωριό που "χαϊδεύει" τον ποταμό Άρδα
Ένα χωριό με μεγάλη αξία και σημασία για όλους τους Έλληνες καθώς βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Άρδα και καθημερινά οι κάτοικοί του μπορούν να "αγγίζουν" τα πολυπόθετα νερά του!
Η Ελαία βρίσκεται στον βόρειο Έβρο, στις βόρειες όχθες του Άρδα ποταμού και προς το "Τριεθνές" (το κοινό σημείο συνόρων Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας). Το προηγούμενο όνομα του χωριού ήταν "Ντελελί", πριν την απελευθέρωσή του.
Ενώ η σημερινή ονομασία είναι "Ελαία" ή "Ελιά" και είναι πεδινό χωριό της Περιφερειακής ενότητας Έβρου σε υψόμετρο 56 μέτρα.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα "Καλλικράτης" αποτελεί την τοπική κοινότητα Ελαίας που ανήκει στη Δημοτική ενότητα Τριγώνου του Δήμου Ορεστιάδας.
Πολύ γνωστό είναι το έθιμο του Μπέη στην Ελιά του Έβρου, που τηρούσαν από παλιά τις παραδόσεις.
Ο Μπέης είναι ένα καθαρά λαογραφικό έθιμο της Θράκης και ειδικότερα του βόρειου Έβρου. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ονομαζόταν έτσι ο Τούρκος αξιωματούχος που εξουσίαζε απόλυτα μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, οι υπόδουλοι Θρακιώτες για μια μόνο μέρα μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν τους Τούρκους, δηλαδή να τους πειράξουν, να τους βρίσουν και άλλα διάφορα. Η μέρα αυτή ήταν στην εβδομάδα της Αποκριάς και συνήθως η Καθαρή Δευτέρα. Ο χαρακτήρας του εθίμου δεν είναι απλά συμβολικός και αποκριάτικος αλλά έχει ρίζες και συγγένειες στη Διονυσιακή Λατρεία, γιατί το κρασί κατέχει σημαντική θέση στην όλη τελετουργία.
Στην Ελαία εγκαταστάθηκαν κάτοικοι της Γυαλιάς μετά την οριοθέτηση της μεθορίου από τους συμμάχους μας, το Μάη του 1920. Τα χωράφια του χωριού βρέθηκαν στην πλευρά της Βουλγαρίας καθώς και η περίφημη Μονή της Λαμπούς. Στην Ελιά βρέθηκε πλάκα 80x50 εκ. με ανάγλυφη παράσταση γυμνού άνδρα, πιθανότατα του Ηρακλή, και δεύτερη ενός περιστεριού και σκύλου. Τα ευρήματα χρονολογούνται στους Ρωμαϊκούς χρόνους (323-330 μ.Χ.) και βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.
Ένα χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε τόσο για να δείτε την απλότητα και την ομορφιά του στο "μεγαλείο" του όσο και για να γνωρίσετε τους δρόμους και τα δρομάκια που οδηγούν στον ποταμό Άρδα!
Δείτε εδώ το βίντεο από το έθιμο του Μπέη στην Ελιά Ορεστιάδας με παραγωγή του 1990: