Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
King Cleanings
ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
πρεπει να δειτε
Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης
Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης
...ποτοποιούμε από το 1893

Φάρος
Φάρος
Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα
Μακράς Γέφυρας 2

Καλονιάτης Μ. Ιωάννης
Καλονιάτης Μ. Ιωάννης
Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων
Απαλός

ΝΟΑ
ΝΟΑ
Nautical - Overseas - Adventures
Λιμάνι Αλεξ/πολης

Bio clean - Δαρμής Θ.
Bio clean - Δαρμής Θ.
Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων
3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης

Hotel Erika
Hotel Erika
Ξενοδοχείο
Δ. Καραολή 110
χαρτης επιχειρησεων
χορηγοι & φιλοι
Heat Radio 88,3
Heat Radio 88,3
Ξένη μουσική
Γ. Καρτάλη 18

Γαλήνη - ο πρώτος οικισμός από τον οποίο περνά ο ποταμός Άρδας

Η Γαλήνη στο Νομό Έβρου είναι ο πρώτος οικισμός από τον οποίο περνά ο ποταμός Άρδας μετά την είσοδό του στο ελληνικό έδαφος. Το χωριό αυτό σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο υπάρχει όμως ακόμα εκεί ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που χτίστηκε το 1962 στη θέση τζαμιού, σε ένα μέρος εκπληκτικής ομορφιάς, πραγματικής γαλήνης και ηρεμίας, δίπλα στο ποτάμι και ακριβώς πίσω από τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Αρχικά η Γαλήνη ήταν τούρκικος οικισμός και στους χάρτες αναφέρεται ως Τσιγκέλι που σημαίνει σιδερένιο άγκιστρο. Η επιτροπή ονοματοθεσιών μετά την ανταλλαγή πληθυσμών δεν άλλαξε το όνομα, αλλά αυτό έγινε αργότερα το 1935, όταν εγκαταστάθηκαν στο χωριό οι πρώτοι Έλληνες, που προέρχονταν από το απέναντι χωριό Μηλιά και που ονόμασαν το νέο τους οικισμό Γαλήνη.

Τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων εμφανίζει το χωριό το 1940, όταν απογράφονται 164 κάτοικοι. Η μετακίνηση του πληθυσμού από τη Μηλιά στη Γαλήνη οφειλόταν στην αναγκαιότητα καλλιέργειας των χωραφιών τους που βρισκόταν στην αντίπερα όχθη. Όταν πλημμύριζε ο Άρδας, η διάβαση τους ήταν αδύνατη κι έτσι αποφάσισαν την οριστική εγκατάσταση τους, στην απέναντι περιοχή.

Στη Γαλήνη έχει βρεθεί αναθηματικό ανάγλυφο Θράκα ιππέα του 1ου αιώνα π.Χ. που εικονίζεται με δόρυ στο δεξί χέρι, στα αριστερά εικονίζεται δένδρο με τυλιγμένο φίδι και στο κάτω μέρος βωμός, αγριόχοιρος και σκύλος.

Γαλήνη - ο πρώτος οικισμός από τον οποίο περνά ο ποταμός Άρδας
Σας προτεινουμε
Σπίτι του Γλυκού
Σπίτι του Γλυκού
Catering - Ζαχαροπλαστεία
Ι. Καβύρη 47

Moto Access
Moto Access
Καραγιαννίδης Στράτος
Νικομηδείας & Ελ. Φιλιππίδη 5

Κυριακίδης Θέμης
Κυριακίδης Θέμης
Πολιτικός Μηχανικός - ΕΔΕ
Λ. Δημοκρατίας 275

Oxygono
Oxygono
Breathe life in
Πάρκο Προσκόπων

Παπαχρήστου & Συνεργάτες
Παπαχρήστου & Συνεργάτες
Λογιστικές Υπηρεσίες
14ης Μαΐου 28
αστυνομικο δελτιο
αστυνομικο δελτιο
Ο καιρός στον Έβρο
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
νεες καταχωρησεις
ΜΕΤ.ΚΕ. Α.Ε
ΜΕΤ.ΚΕ. Α.Ε
Βιοτεχνία μεταλλικών κατασκευών
2o Χλμ. Εθνικής Οδού

Θράκης γη
Θράκης γη
Παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας
Λ. Δημοκρατίας & Σκρα 2

Γράδα AXD
Γράδα AXD
Μεζεδοπωλείον
Μιαούλη 3
Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
photo της εβδομαδας
Ο εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός της Κίρκης
Ο εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός της Κίρκης