Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
King Cleanings
ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
πρεπει να δειτε
Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης
Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης
...ποτοποιούμε από το 1893

Φάρος
Φάρος
Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα
Μακράς Γέφυρας 2

Καλονιάτης Μ. Ιωάννης
Καλονιάτης Μ. Ιωάννης
Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων
Απαλός

ΝΟΑ
ΝΟΑ
Nautical - Overseas - Adventures
Λιμάνι Αλεξ/πολης

Bio clean - Δαρμής Θ.
Bio clean - Δαρμής Θ.
Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων
3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης

Hotel Erika
Hotel Erika
Ξενοδοχείο
Δ. Καραολή 110
χαρτης επιχειρησεων
χορηγοι & φιλοι
Heat Radio 88,3
Heat Radio 88,3
Ξένη μουσική
Γ. Καρτάλη 18

Σουφλί: Η «Πόλη του Μεταξιού»

Η «Πόλη του Μεταξιού», το Σουφλί, απέχει 65 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τον ποταμό Έβρο. Η κωμόπολη αυτή διατηρεί πολλά στοιχεία από την περίοδο της ακμής της, τον 19ου αιώνα. Με μια βόλτα στα στενά δρομάκια θα ανακαλύψετε αρχιτεκτονικά αριστουργήματα μιας άλλης εποχής.

Για το όνομα του Σουφλίου λέγονται τα εξής:

α) κατά τη παράδοση, στην περιοχή μόνασε ένας σοφός ασκητής. Στα επίσημα έγγραφα του 1667 η πόλη αναφέρεται ως Σοφουλού, (Σοφού = ασκητής και Σοφουλού = ασκητήριο).

β) πολλές ομάδες Σουλιωτών, φοβούμενοι την υποδούλωση στους Τούρκους, εγκατέλειψαν τη γη των προγόνων τους και εγκαταστάθηκαν στη Θράκη. Μια από αυτές τις ομάδες δημιουργεί εδώ ένα άλλο Σούλι, και κρατάει το όνομα αλλάζοντας απλά τον τόνο και προσθέτοντας ανάμεσα στις δύο συλλαβές το σύμφωνο Φ.

Ιστορία Σουφλίου

Αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν ότι η περιοχή κατοικείτο κατά την διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου. Στην Τουρκοκρατία το Σουφλί ήταν κεφαλοχώρι απαλλαγμένο από τους φόρους της Οθωμανικής τότε αυτοκρατορίας. Η άνθιση του άρχισε τον 19ο αιώνα και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η δημιουργία του σιδηροδρομικού σταθμού το 1872 συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική του ανάπτυξη. Ο πληθυσμός του αυξανόταν εντυπωσιακά και ενώ το 1877 είχε γύρω στους 4.680 κατοίκους, το 1908 ανέβηκε στους 12.000-13.000.

Πριν από τα μέσα του 19ου αιώνα οι δύο εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Αθανασίου στο Σουφλί είχαν ήδη χτιστεί και αποτελούσαν τα στολίδια της πόλης. Γύρω στο 1860 δημιουργήθηκε το Δημοτικό Σχολείο και το 1880-82 το Δημοτικό Σχολείο θηλέων.

Το Σουφλί γίνεται γνωστό κυρίως για το μετάξι. Δημιουργούνται διάφορα εργοστάσια, μεταξύ των οποίων και το Μεταξουργείο Τζίβρε αλλά και το Κουκουλόσπιτο Καλέση.

Μετά την Συνθήκη της Λωζάνης, το 1923, το Σουφλί με την ανακατανομή της γης έχασε μια σημαντική έκταση 70.000 στρεμμάτων που ήταν γεμάτη από μουριές, την μόνη τροφή του μεταξοσκώληκα. Η ανακάλυψη της τεχνητής μεταξωτής ίνας, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στη σηροτροφία: το 1993, η παραγωγή κουκουλιών ανερχόταν σε 5.000 κιλά από 800.000 κιλά που ήταν το 1908.

Στα μουσεία που λειτουργούν στο Σουφλί μπορεί ο επισκέπτης να δει την ιστορία της πόλης και του μεταξιού.

Γύρω από την πλατεία του Σουφλίου, βρίσκονται τα καταστήματα του μεταξιού. Επίσης στην αγορά μπορείτε να αγοράσετε πεντανόστιμα εδέσματα (αναζητήστε στα κρεοπωλεία τον «καβουρμά» και στα εστιατόρια την «μπάμπω»), καθώς και εξαιρετικό τσίπουρο και κρασί.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες για το Σουφλί εδώ.

Σουφλί: Η «Πόλη του Μεταξιού»
Σας προτεινουμε
Σπίτι του Γλυκού
Σπίτι του Γλυκού
Catering - Ζαχαροπλαστεία
Ι. Καβύρη 47

Moto Access
Moto Access
Καραγιαννίδης Στράτος
Νικομηδείας & Ελ. Φιλιππίδη 5

Κυριακίδης Θέμης
Κυριακίδης Θέμης
Πολιτικός Μηχανικός - ΕΔΕ
Λ. Δημοκρατίας 275

Oxygono
Oxygono
Breathe life in
Πάρκο Προσκόπων

Παπαχρήστου & Συνεργάτες
Παπαχρήστου & Συνεργάτες
Λογιστικές Υπηρεσίες
14ης Μαΐου 28
αστυνομικο δελτιο
αστυνομικο δελτιο
Ο καιρός στον Έβρο
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
νεες καταχωρησεις
Καλλιοντζής Α. Ιορδάνης
Καλλιοντζής Α. Ιορδάνης
Σιδηρικά - Υδραυλικά - Εργαλεία - Είδη κιγκαλερίας
2ο χλμ Αλεξανδρούπολης - Άβαντα

Veterinary Care
Veterinary Care
Κτηνιατρείο
Λ. Δημοκρατίας 12 & Ποιμενίδη

ARGO Navis
ARGO Navis
Seaside bar restaurant
Β. Αλεξάνδρου 1
Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
photo της εβδομαδας
"Χρυσαφένια αυγή πάνω από το Διδυμότειχο"
"Χρυσαφένια αυγή πάνω από το Διδυμότειχο"