Κάτι τρέχει στον Έβρο
Θλίψη για τον θάνατο του Σαμοθρακίτη καθηγητή Αρχαιολογίας, Γιάννη Ακαμάτη
Επί σειρά ετών καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Ακαμάτης δίδαξε πολλές γενιές νέων αρχαιολόγων.
Γεννήθηκε το 1949 στην Παλαιάπολη Σαμοθράκης και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης και στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Από τη δεκαετία του '80 άρχισε η ακαδημαϊκή του καριέρα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε την προσφορά του εκλιπόντα στην ελληνική αρχαιολογία, αλλά και στη γενέτειρά του Σαμοθράκη:
"Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Ακαμάτη, ενός διακεκριμένου επιστήμονα που διέγραψε σημαντικότατη τροχιά στην έρευνα και τη διδασκαλία. Διαπρεπής πανεπιστημιακός, ο Γιάννης Ακαμάτης διέπλασε γενιές ολόκληρες επιστημόνων στο πεδίο της Κλασικής Αρχαιολογίας και λάμπρυνε τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
Ενώ ως άνθρωπος του πεδίου, συνδέθηκε με την ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Πέλλα, χωρίς ποτέ να αποστρέψει το βλέμμα από τις ανασκαφές στη γενέτειρά του, τη Σαμοθράκη. Σε κάθε του θέση και με κάθε του ιδιότητα, ο Γιάννης Ακαμάτης επέδειξε σπάνια αφοσίωση στην επιστήμη, αλλά και ξεχωριστό ήθος. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω προ πολλών ετών. Οι συζητήσεις μαζί του είχαν πάντοτε νόημα και περιεχόμενο. Στην αγαπητή Μαρία, στον Νίκο, στους πολυάριθμους φίλους και μαθητές του εκφράζω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια."
- Το Εθνικό Αστεροσκοπείο φέρνει την Αστρονομία σε σχολεία του Έβρου και της Ροδόπης
(30-09-2025) - Άγρια δολοφονία σε χωριό των Υψάλων, δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα (video)
(30-09-2025) - Ζημιές προκαλούν τα κοπάδια αλόγων στον κάμπο των Φερών και στο Δέλτα
(30-09-2025) - Προκήρυξη για 1 θέση Λογοθεραπευτή στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος
(30-09-2025) - Χωρίς νερό για λίγες ώρες κεντρική περιοχή της Αλεξανδρούπολης
(30-09-2025)
EN
TR







