Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Πάνω από 10.000 οι θανατώσεις από την ευλογιά των προβάτων.
Πάνω από 10.000 οι θανατώσεις από την ευλογιά των προβάτων.

Στη βουλή πάλι οι θανατώσεις κοπαδιών στον Έβρο, με ερώτηση του ΚΚΕ

11-10-2024

Μπορεί να έφυγε από τα πρωτοσέλιδα της επικαιρότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα της ευλογιάς των προβάτων που "χτύπησε" κυρίως τον Έβρο. Πλέον εντοπίζονται νέα κρούσματα και σε άλλες περιοχές, όπως η Ροδόπη και οι Σέρρες και αυτό δημιουργεί υπόνοιες οτι τα μέτρα πρόληψης ίσως να μην λειτούργησαν όσο καλά θα έπρεπε για τον αποκλεισμό εξάπλωσης της ασθένειας.

Στον Έβρο το πλήγμα μέχρι τώρα είναι μεγάλο και υπάρχουν φόβοι μήπως επαναληθφεί η μεγάλη ζημιά πριν από δέκα χρόνια, όταν δεκάδες χιλιάδες ζώα θανατώθηκαν και το πλήγμα για την κτηνοτροφία στον Έβρο ήταν πολύ σημαντικό.

Το ΚΚΕ επανέρχεται στο ζήτημα, καταθέτωντας ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητά ενημέρωση για το θέμα και προτείνει μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και των κτηνιατρικών κλιμακίων:

ΓΚΕΝΤΖΕΛΗΣ

"Για άλλη μια φορά οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι του Έβρου βρίσκονται σε απόγνωση. Ο αφανισμός των περίπου 10.500 αιγοπροβάτων των 61 μέχρι σήμερα εκτροφών, με την επανεμφάνιση της ευλογιάς στα κοπάδια του Έβρου μετά από δέκα χρόνια που αποδεκάτισε την κτηνοτροφία (την περίοδο 2013-2015 θανατώθηκαν πάνω από 41.000 αιγοπρόβατα), δεν προξενεί καμία έκπληξη.

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν πήραν κανένα μέτρο για τη στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων, την πρόσληψη κτηνιάτρων, τη λειτουργία του κέντρου εξωτικών νοσημάτων, την αναβάθμιση με εξοπλισμό των ΔΑΟΚ, την ενημέρωση των κτηνοτρόφων.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και στον Έβρο, όπως και πανελλαδικά είναι αποδεκατισμένες. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης κλπ, ενώ και οι κενές θέσεις δεν αναπληρώνονται εγκαίρως.

Είναι γεγονός ότι κατά το παρελθόν στο σύνολο του Νομού υπηρετούσαν πάνω από είκοσι (20) κτηνίατροι, με υπηρεσίες στελεχωμένες με βοηθούς κτηνιάτρων, σπερματεγχύτες, διοικητικούς υπαλλήλους, οικονομικούς υπαλλήλους, σε σύνολο άνω των 50 ατόμων. Σήμερα υπηρετούν 10 μόνιμοι κτηνίατροι (εν ενεργεία 8) και 3 συμβασιούχοι, οι οποίοι καλύπτουν και αρμοδιότητες διοικητικών και οικονομικών ειδικοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, με ευθύνη σε όλο τον Βόρειο Έβρο, υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα μόνο ένας κτηνίατρος, σε μια περιοχή που γειτνιάζει με την Τουρκία και στο πρόσφατο παρελθόν είχε πληγεί επανειλημμένα από ζωονόσους.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια έχουν μεγάλες ευθύνες, όχι μόνο γιατί κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιούν και εφαρμόζουν την πολιτική που ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Την Κοινή Αγροτική Πολιτική που συναποφασίζεται από τις κυβερνήσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και η οποία έχει κάνει την Ελλάδα “ξέφραγο” αμπέλι με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών, όπως έγινε με την πανώλη των αιγοπροβάτων.

Την ίδια ώρα η αβεβαιότητα αλλά και η οργή διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς οι πυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι ακόμα περιμένουν τις ενισχύσεις για τις ζωοτροφές ενώ τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς δεν επιτρέπουν την υλοποίηση του μέτρου διανομής ζωοτροφών, που είχε προγραμματιστεί από την Περιφέρεια.

Σε ότι αφορά δε στις εξαγγελίες του Υπουργείου για αποζημιώσεις μέχρι 250 ευρώ ανά προβατίνα, για την ευλογιά, δεν καλύπτουν την εμπορική αξία των ζώων, ούτε το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων μέχρι να ανασυστήσουν τα κοπάδια τους.

Επιπλέον, η εμπειρία της Θεσσαλίας, όπου ο κάθε κτηνοτρόφος, μετά την καταστροφή του Daniel, έμεινε μόνος του να ψάχνει για ζώα, μετατρεπόμενος σε υποχείριο του κάθε ζωέμπορου με τα γνωστά αποτελέσματα, δηλαδή την εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων, δείχνει ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ η με κρατική ευθύνη αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστούν:
– Άμεση, με κρατική ευθύνη, αποκατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου των πληγέντων από την ευλογιά αιγοπροβατοτρόφων.
– Πλήρεις αποζημιώσεις και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.
– Οικονομική στήριξη για αγορά ζωοτροφών και μέτρων ατομικής προστασίας για τους κτηνοτρόφους, που υποχρεώνονται να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
– Αποτροπή εισόδου ζωονόσων στην Ελλάδα.
– Πλήρης στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
– Η λειτουργία του Κέντρου εξωτικών Νοσημάτων Ορεστιάδας.
– Τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και καινούργια αυτοκίνητα για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες .
– Η χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους κτηνιάτρους και το λοιπό βοηθητικό προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών."