Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί προβολή στο βιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ της Αλεξανδρούπολης. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τον Στέλιο Κούλογλου.
Στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί προβολή στο βιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ της Αλεξανδρούπολης. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τον Στέλιο Κούλογλου.

Σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη ο Στέλιος Κούλογλου - Προβολή της ταινίας «142 χρόνια»

22-05-2024

Η ταινία «142 χρόνια» του Στέλιου Κούλογλου θα προβληθεί σε δύο εκδηλώσεις, σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, την Τετάρτη 22/05/2024.

Στις 17.30 στη Λέσχη Κομοτηναίων, θα προβληθεί η ταινία μετά από πρόσκληση στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.

Στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί προβολή στο βιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ της Αλεξανδρούπολης. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τον Στέλιο Κούλογλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στο περιθώριο των προβολών και, στη διάρκεια της παρουσίας του στην περιοχή ο Ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς και εκ νέου υποψήφιος Στέλιος Κούλογλου, θα συναντήσει τοπικά στελέχη και συνυποψήφιους από τη Νέα Αριστερά και θα έχει σειρά επαφών και επισκέψεων στις δύο πόλεις.

ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η ταινία «142 χρόνια», το νέο ντοκιμαντέρ - δικαστικό θρίλερ του Στέλιου Κούλογλου , προβάλλεται διαδοχικά σε διάφορες πόλεις και σε κατάμεστες αίθουσες, το τελευταίο διάστημα.

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μια άγνωστη πτυχή του προσφυγικού, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης ως διακινητές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 2000 βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές – κάτι που τους καθιστά τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα κρατουμένων.

Η κάμερα ακολουθεί τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, γνωστό και βραβευμένο διεθνώς για το ανθρωπιστικό του έργο, ο οποίος συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να αθωωθούν τρεις πρόσφυγες και συγκεκριμένα, ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί (Σομαλία), ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι (Αφγανιστάν). Και οι τρεις βρέθηκαν καταδικασμένοι ως διακινητές, καθώς ενώ επέβαιναν σε πλοίο από την Τουρκία στην Ελλάδα, εξαναγκάστηκαν από τους αληθινούς διακινητές να πάρουν το πηδάλιο του πλοίου – μια πρακτική που είναι πάγια και γνωστή στην Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τον νόμο 4251/2014, όποιος συλληφθεί να κρατά το πηδάλιο του σκάφους καταδικάζεται ως διακινητής – πολύ συχνά όμως, όπως αποδεικνύεται, λανθασμένα, και ύστερα από συνοπτικές δίκες που κρατούν λίγα λεπτά και όπου οι κατηγορούμενοι δεν έχουν επαρκή διερμηνεία. Με αυτές τις τακτικές των ελληνικών δικαστηρίων, ο Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί βρέθηκε καταδικασμένος σε 142 χρόνια φυλακή. Ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι, σε 50 χρόνια ο καθένας.

Το δικαστικό θρίλερ εκτυλίσσεται για πάνω από ένα χρόνο, καταγράφοντας δίκες, που αναβάλλονται πολλές φορές, και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των καταδικασμένων και των συγγενών τους. Μετά από δύο χρόνια στη φυλακή, οι εφέσεις τελικά εκδικάζονται, δίνοντας για πρώτη φορά την ευκαιρία σε αυτούς και τους δικηγόρους τους να αντικρούσουν τις κατηγορίες και να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον τους.

Τι θα συμβεί τελικά;

Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μια κραυγή για δικαιοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα για το ντοκιμαντέρ εδώ.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας: