Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
King Cleanings

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

"Έμειναν με την όρεξη" χιλιάδες επαγγελματίες που περίμεναν επιδότηση.
"Έμειναν με την όρεξη" χιλιάδες επαγγελματίες που περίμεναν επιδότηση.

"Ψυχρολουσία" για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες - Δεν παίρνουν voucher για laptops

14-03-2025

Αν και ο αρχικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος αυξήθηκε, ήταν τόσο πολλές οι αιτήσεις που τελικά τα χρήματα δεν έφτασαν και εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες έμειναν εκτός επιδότησης.

Υπενθυμίζουμε οτι υπήρχαν τέσσερις κατηγορίες:

-Στην πρώτη ήταν συμβολαιογράφοι.
-Στη δεύτερη δικαστικοί επιμελητές.
-Στην τρίτη επαγγελματίες από περιοχές που χαρακτηρίστηκαν ως πληγείσες από θεομηνία.
-Στην τέταρτη γενικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αρχικά βέβαια προκάλεσε εντύπωση οτι υπήρχαν δύο κατηγορίες ξεχωριστές για συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές και όλα τα άλλα επαγγέλματα μπήκαν μαζί σε άλλη κατηγορία. Μπορεί όντως να χρειάζεται άμεση ένταξη αυτών των επαγγελμάτων στην ψηφιακή εποχή, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα άλλα επαγγέλματα, τα οποία καθημερινά πρέπει να χρησιμοποιούν τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες για τα πάντα. Ακόμη και για την επαφή τους με τις ίδιες τις κρατικές υπηρεσίες πλέον. Αφήστε που οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές, μάλλον είναι απο τα επαγγέλματα που δεν αντιμετωπίζουν τόσες οικονομικές δυσκολίες όσα άλλα, που δεν είναι ουσιαστικά "προστατευόμενα".

Το δεύτερο σημείο που έχει ενδιαφέρον και αποτελεί άνιση μεταχείριση, είναι τα ποσά που δίνονται ως επιδότηση:
-Για τους συμβολαιογράφους το ποσό είναι έως 1.600 ευρώ.
-Για τους δικαστικούς επιμελητές έως 1.200 ευρώ.
-Για όσους είναι από πληγείσες περιοχές έως 990 ευρώ.
-Για όλους τους υπόλοιπους έως 630 ευρώ.

Το τρίτο σημείο που αποτελεί ξεκάθαρη αδικία, είναι οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως πληγείσες από θεομηνία και αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Οι περιοχές αυτές αναγράφονται αναλυτικά και βρίσκονται στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στη Μαγνησία, στη Φθιώτιδα, στην Αττική, στην Εύβοια, στην Αργολίδα. Είναι περιοχές που χαρακτηρίστηκαν ως πληγείσες, λόγω των πλημμυρών του 2023.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η αδικία. Πληγείσες κηρύχτηκαν το 2023 και άλλες περιοχές και μάλιστα η δική μας εδώ στον Έβρο, λόγω των τρομακτικών πυρκαγιών. Γιατί δεν μπήκαν και αυτές οι περιοχές στην ξεχωριστή κατηγορία για επιδότηση; Γιατί μόνο περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρικής Ελλάδας, της Αττικής και της Πελοπννήσου; 

Άραγε οι τοπικοί μας βουλευτές είπαν κάτι επ' αυτού; Διαμαρτυρήθηκαν για την άνιση αντιμετώπιση των επαγγελματιών; Με χαρά θα περιμένουμε μια απάντησή τους, γιατί αξίζει να μάθουν οι επαγγελματίες του Έβρου τον λόγο που δεν αντιμετωπίστηκαν ως πληγέντες κι αυτοί από φυσική καταστροφή.

Για την ιστορία, ας αναφέρουμε και κάποια ενδιαφέροντα αριθμητικά στοιχεία από την τελική απόφαση για την επιδότηση αυτή:

-Για την πρώτη κατηγορία, των συμβολαιογράφων, παίρνουν επιδότηση 1.600 ευρώ (ή περισσότερα εάν είναι εταιρείες) συνολικά 2.018 δικαιούχοι.

-Για την δεύτερη κατηγορία, δηλαδή τους δικαστικούς επιμελητές, παίρνουν επιδότηση 1.200 ευρώ (ή περισσότερα εάν είναι εταιρείες) συνολικά 953 δικαιούχοι. Υπάρχουν και μόλις τρεις (3) αιτήσεις που απορρίφθηκαν.

-Για την τρίτη κατηγορία, δηλαδή από τις πληγείσες περιοχές Θεσσαλίας, Κεντρικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, παίρνουν επιδότηση 990 ευρώ συνολικά 7.481 δικαιούχοι.
Υπάρχουν και άλλοι 34.928 ενδιαφερόμενοι που εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους, αλλά δεν παίρνουν επιδότηση γιατί δεν έφτασαν τα χρήματα του προϋπολογισμού.
Επίσης 4.260 αιτήσεις αυτής της κατηγορίας, απορρίφθηκαν.

-Για την τέταρτη κατηγορία, δηλαδή όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παίρνουν επιδότηση 630 ευρώ συνολικά 53.846 δικαιούχοι.
Σ' αυτήν την κατηγορία έγινε πραγματική "σφαγή", αφού υπάρχουν και άλλοι 283.331 ενδιαφερόμενοι που εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους, αλλά δεν παίρνουν επιδότηση γιατί δεν έφτασαν τα χρήματα του προϋπολογισμού.
Επίσης υπήρξαν 25.105 αιτήσεις αυτής της κατηγορίας που απορρίφθηκαν.

Άρα, βλέπουμε τα εξής:
-Από τους συμβολαιογράφους δεν έμεινε κανείς εκτός επιδότησης. Και οι 2.018 που έκαναν αίτηση, πήραν τα 1.600 (ή περισσότερα) ευρώ.
-Από τους δικαστικούς επιμελητές πήραν όλοι (συνολικά 953) επιδότηση των 1.200 (ή περισσοτέρων) ευρώ και μόλις τρεις αιτήσεις απορρίφθηκαν.
-Από την κατηγορία των "πληγέντων", πήραν επιδότηση 990 ευρώ συνολικά 7.481, δεν έφτασαν τα λεφτά για άλλους 34.928 που είχαν εγκριθεί και απορρίφθηκαν άλλες 4.260 αιτήσεις.
-Στην τέταρτη κατηγορία όλων των υπολοίπων "πτωχών συγγενών", πήραν επιδότηση 630 ευρώ συνολικά 53.846, δεν έφτασαν τα χρήματα για άλλους 283.331 που είχαν εγκριθεί και απορρίφθηκαν άλλες 25.105 αιτήσεις.

Τελικό αποτέλεσμα για αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης:
-Έμειναν ευχαριστημένοι όλοι οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές της Ελλάδας, μαζί με 61.000 περίπου των άλλων κατηγοριών που θα πάρουν επιδότηση.
-Οι δυσαρεστημένοι που είχαν τις προϋποθέσεις αλλά δεν έφτασαν τα χρήματα και όσοι απορρίφθηκαν, ανέρχονται σε 377.000 περίπου.

Δεν νομίζουμε οτι αυτό το αποτέλεσμα ικανοποιεί τους κυβερνητικούς παράγοντες, σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη στέκεται τουλάχιστον κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση και τα πεπραγμένα της.