Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Σε σχετική ερώτηση για τον φράχτη του Έβρου ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.
Σε σχετική ερώτηση για τον φράχτη του Έβρου ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Μηταράκης: «Βρέχει βάρκες στον Έβρο; Δεν ξέρω πώς οι 38 βρήκαν μία βάρκα»

27-09-2022

Συνέντευξη Τύπου έδωσε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης προς τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου, την θωράκιση των συνόρων καθώς και τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα μετανάστευσης επισημαίνοντας πως πέρσι καταγράφηκαν στη χώρα οι χαμηλότερες ροές της δεκαετίας και πως φέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά.

Αναφορικά με το περιστατικό στον Έβρο και τους 38 μετανάστες ο κ. Μηταράκης παρουσίασε φωτογραφίες από την τουρκική νησίδα στις οποίες φαινόταν πόσο κοντά ήταν αυτή και πόσο ρηχή ήταν η στάθμη του ποταμού.

CRUSTA

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε, επίσης και στην θωράκιση των συνόρων και τις διασώσεις που έχει κάνει το Λιμενικό Σώμα, οι οποίες ανέρχονται τον Σεπτέμβριο του 2022 σε 1.361. Αναφορικά με τον Έβρο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε πως θωρακίζεται με την επέκταση του φράχτη, ενώ αναβαθμίζονται και τα συστήματα παρακολούθησης και επιτήρησης.

Για τον Έβρο και το περιστατικό με τους 38 μετανάστες ανέφερε πως: «Είναι αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση για ένα θέμα, το οποίο δέχθηκε επίθεση, φυσικά και θα απαντήσει. Δεν μπορεί να μιλάνε όλοι οι άλλοι εκτός από την Ελληνική Κυβέρνηση, για μια υπόθεση μείζονος ενδιαφέροντος. Ήταν φυσιολογικό η Κυβέρνηση να απαντήσει, όταν προέκυψαν πολύ σημαντικά στοιχεία».

«Βρέχει βάρκες στον Έβρο; Δεν ξέρω πώς οι 38 βρήκαν μία βάρκα» απάντησε σκωπτικά σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μηταράκης ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές ανακολουθίες στην υπόθεση.

Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στα στοιχεία που προέκυψαν, μιλώντας για το βίντεο που προβλήθηκε σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο μετέδιδε πως μια ομάδα προσφύγων ήταν εγκλωβισμένη πάνω στην νησίδα στις 15 Αυγούστου, κάτι που όπως είπε ο κ. Μηταράκης ήταν ψευδές «καθώς όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο, πέρασαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου το πρωί. Άρα, το βίντεο ήταν γραμμένο από πριν». Στην συνέχεια αναφέρθηκε και πάλι, στα στοιχεία τα οποία από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν δείχνουν ότι υπάρχει και πέμπτο παιδί από την οικογένεια.

Για την θωράκιση του Έβρου: Σε σχετική ερώτηση για τον φράχτη του Έβρου ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.   

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας, και όπως είπε η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας με περίπου 8.745, ενώ η φετινή αναμένεται να είναι η δεύτερη καλύτερη με 10.270 μέχρι σήμερα. 

 Για τι διασώσεις από το Λιμενικό Σώμα: Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά την εισήγησή του παρέθεσε και σχετικά στοιχεία για τα περιστατικά έρευνας και διάσωσης στα οποία έχει συμμετάσχει το Λιμενικό Σώμα τα οποία αριθμούνται σε 32 ενώ έχει σώσει 1.361 άτομα.  

Για του Ουκρανούς πρόσφυγες: Σχετικά με τους Ουκρανούς πρόσφυγες και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός, 75.942 Ουκρανοί έφτασαν στη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου και έχουν υποβληθεί 20.135 αιτήσεις για προσωρινή προστασία. Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχουν ήδη πληροφορίες για Ουκρανούς που επιλέγουν τις τελευταίες εβδομάδες να γυρίσουν στη χώρα τους σε συγκεκριμένες περιοχές.