Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι και πάλι υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο, με τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι και πάλι υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο, με τη Νέα Δημοκρατία.

Μανώλης Κεφαλογιάννης: "Περιόδευσα στον Έβρο και διαπίστωσα την αδάμαστη θέληση για την προστασία των συνόρων μας"

22-05-2024

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Ως πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Reading και στο London School of Economics.

Το 1990 εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία και παρέμεινε στα έδρανα της Βουλής μέχρι το 2014, έχοντας διατελέσει Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Από το 2014 είναι ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο κύριος Κεφαλογιάννης έχει επισκεφθεί πολλές φορές τον Έβρο και τη Θράκη και έχει έρθει σε επαφή με τα προβλήματα της περιοχής μας. Μια συζήτηση μαζί του έχει πάντα ενδιαφέρον, ιδιαίτερα τώρα, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου:

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους πολίτες του όμορφου νομού σας. Με χαρά επισκέφθηκα πριν λίγες ημέρες τον Έβρο για μία ακόμη φορά. Τον ακριτικό μας Έβρο που «φυλλάττει Θερμοπύλας». Κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει την αποφασιστική συμβολή των κατοίκων του Έβρου, των ακριτών μας στην υβριδική επίθεση που δέχθηκε η χώρα μας με την απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών από τη γειτονική Τουρκία. Τις μέρες εκείνες του 2020 που σύσσωμη η Ευρωπαϊκή ηγεσία βρέθηκε στον Έβρο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συμπαρασταθούν στη χώρα μας. Για να δηλώσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

Περιόδευσα σε όλο το νομό σας και διαπίστωσα την ίδια αδάμαστη θέληση για την προστασία των συνόρων μας. Αλλά και την ανάγκη ύπαρξης και άσκησης ειδικών πολιτικών από πλευράς της Πολιτείας για την ανάπτυξη και την ευημερία του Έβρου και των κατοίκων του. Μία ευαίσθητη περιοχή που χρήζει της φροντίδας και της προστασίας της Πολιτείας.

-Μετά από χρόνια πετυχημένης πορείας ως Ευρωβουλευτής, θέλω να μου εξηγήσετε, ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, ποιες είναι οι δράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωβουλευτών της ΝΔ και εσάς του ιδίου προσωπικά;

Μ.Κ.: Περίπου το 80% των νομοθετημάτων που εισέρχονται προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή αφορούν κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς. Αυτό σας το αναφέρω για να καταδείξω το πόσο σημαντικές είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πόσο επηρεάζουν τη ζωή μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο δημοκρατικότερος θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνομοθετεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Γι’ αυτό θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό οι ευρωβουλευτές να έχουν επαφή με την κοινωνία, να συζητούν μαζί της, να δίνουν λόγο σε αυτή. Αυτός είναι ο λόγος που ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρ του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές. Κάτι δυστυχώς που δεν ισχύει σε πολλά κράτη-μέλη. Με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές αυτών των χωρών να είναι δυστυχώς αποκομμένοι από την κοινωνία. Να έχουν χάσει την επαφή τους με αυτήν. Να έχουν γίνει δυστυχώς «δημόσιοι λειτουργοί πολυτελείας».

Μου δίνετε την ευκαιρία να σταθώ σε κάποιες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μου που ανέλαβα στο Κοινοβούλιο. Οι αναγνώστες σας θα κρίνουν αν τις θεωρούν σημαντικές και προς όφελος της προάσπισης των εθνικών μας θέσεων και των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών.

Η Ελλάδα επιζητά την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα με όλες τις γειτονικές χώρες. Ασφαλώς συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Η χώρα μας σέβεται απολύτως τις σχέσεις καλής γειτονίας, σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ασφαλώς συζητά, πρέπει να συζητά, επιζητά το διάλογο. Έναν διάλογο, όμως που θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Έναν διάλογο που θα στέκεται απέναντι από μεγαλοϊδεατισμούς, νεοοθωμανικά μεγαλεία και αναθεωρητικές τάσεις.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία και μόνη διαφορά. Την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πάντα στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Ένα Δίκαιο που έχει υπογραφεί και κυρωθεί από πάνω από 150 χώρες. Κάτι που το καθιστά πλέον εθιμικό δίκαιο. Απολύτως εφαρμοστέο. Που σημαίνει ότι και χώρες που δεν το έχουν υπογράψει ή κυρώσει οφείλουν να το ακολουθούν. Χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ισραήλ και η Τουρκία.

Ανοίγω παρένθεση για να σημειώσω ότι πριν αρκετά χρόνια με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας οριοθέτησαν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες οι ΗΠΑ με την Κούβα και πρόσφατα το Ισραήλ με το Λίβανο. Γειτονικές χώρες που δεν έχουν καλές σχέσεις, το αντίθετο μάλιστα.

Σε αντίθεση με την Τουρκία που προχώρησε το Νοέμβριο του 2019 στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μία οριοθέτηση που παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ρητά ορίζει στο άρθρο 121 ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, το Καστελόριζο, όλα τα Δωδεκάνησα, έχουν το ίδιο δικαίωμα σε αποκλειστική ζώνη όπως οι ηπειρωτικές περιοχές.

Μία απολύτως παράνομη ενέργεια που καταγγέλθηκε αμέσως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τροπολογία που είχα την τιμή να καταθέσω, μαζί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ένα γνήσιο φιλέλληνα, στο Ψήφισμα για την κατάσταση στη Λιβύη. Μία τροπολογία που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια με συντριπτική πλειοψηφία και τόνιζε ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και, επομένως, δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Ενώ παροτρύνει τις λιβυκές αρχές να προβούν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα που προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Μία τροπολογία που σαφώς ορίζει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και παράνομο και πρέπει να ακυρωθεί.

Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς της με την Τουρκία, της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας. Πάντα, όμως, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα δεν φοβάται να διαπραγματευτεί, αλλά ασφαλώς δεν διαπραγματεύεται υπό το καθεστώς φόβου.

Έχω την τιμή τα τελευταία 5 χρόνια να είμαι πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας. Της Επιτροπής που είναι υπεύθυνη για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Μετά τη σύλληψη στις 12 Μαΐου 2023, δύο ημέρες πριν τις εκλογές στη Χειμάρρα, του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, τον οποίο έχω επισκεφθεί 4 φορές στη φυλακή, πιο πρόσφατα τη Δευτέρα του Πάσχα, κατέθεσα τροπολογία στην Ετήσια Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Με την τροπολογία που συνυπέγραψε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, και έγινε δεκτή από την ευρεία πλειοψηφία του ΕΚ, εκφράστηκε η βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δικαστική μεταχείριση του Φρέντη Μπελέρη και τονιζόταν ότι το συγκεκριμένο θέμα συνδέεται απόλυτα με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και με το περιουσιακό ζήτημα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στο Δήμο Χειμάρρας και τις παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές. Στάλθηκε έτσι από τις Βρυξέλλες, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνάει μέσα από την τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, την τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.

Δεν μπορώ, επίσης να μην σταθώ σε δύο τροπολογίες που συνυπογράψαμε μαζί με τον Μάνφρεντ Βέμπερ με τις οποίες καθίσταται ευρωπαϊκό κεκτημένο τόσο η Συνθήκη της Λωζάνης όσο και η Συνθήκη του Μοντρέ, σε μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης από πλευράς του Τούρκου προέδρου και των δύο συνθηκών. Ενώ συμβάλλαμε ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφασιστικά στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, που παράνομα κρατούντο στις φυλακές της Ανδριανούπολης. Είχα τότε την ευκαιρία να τους επισκεφθώ στις φυλακές ως πρόεδρος της Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας ως ο πρώτος Έλληνας και Ευρωπαίος αξιωματούχος με προσωπική άδεια του προέδρου Ερντογάν.

Δεν μπορώ, επίσης, να μην αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αποτρέψαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ και οι Πράσινοι είχαν καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητούσαν την εξωτερική σύγκλιση. Δηλαδή οι άμεσες επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών να πέσουν από τα 60 ευρώ που είναι σήμερα ανά στρέμμα στα 30 και οι επιδοτήσεις των ανατολικών χωρών, όπως η Πολωνία και η Εσθονία να ανέβουν από τα 11 ευρώ στα 25. Κάτι που θα σήμαινε μείωση των επιδοτήσεων των αγροτών μας κατά 50% μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατέθεσα τροπολογία που απέτρεψε αυτήν την αρνητική εξέλιξη για τους αγρότες μας. Είναι όμως ένα θέμα που θα το βρούμε μπροστά μας και απαιτείται η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου της χώρας μας για να το αποκρούσουμε.

Γίνονται όλα σωστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ασφαλώς και όχι. Πρόσφατο παράδειγμα οι κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι η πιο επιτυχημένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 60 χρόνια. Τι ζητούν οι αγρότες μας; Αξιοπρεπές εισόδημα, μείωση κόστους πετρελαίου και ρεύματος, μείωση κόστους εφοδίων και ζωοτροφών, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους. Λιγότερη γραφειοκρατία. Ναι, οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δίκιο. Τι προσφέρουν οι αγρότες μας; Επάρκεια τροφίμων στην Ευρώπη και εγγυημένη αγροτική ασφάλεια. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Ένα σοβαρό στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της Γεωργίας. Πρότεινα στην Ολομέλεια του Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου. Ενός νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών όπως έχουμε κάνει ήδη για την Πράσινη Συμφωνία. Ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις περιοχές που θα πληγούν από την απολιγνιτοποίηση, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη και του οποίου είχα την τιμή να εισηγηθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ναι, είμαστε υπέρ της προστασίας του κλίματος. Πάντα όμως με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα 43 χρόνια μετά έχει δικαιωθεί πλήρως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ιστορική του στρατηγική επιλογή για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έχει δικαιωθεί και η ρήση του ότι τα πολιτικά οφέλη από την ένταξή μας θα είναι πολύ περισσότερα από τα οικονομικά. Που ασφαλώς δεν είναι καθόλου αμελητέα. Μόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν καρπωθεί πάνω από 130 δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια ενώ για τη νέα περίοδο οι εισροές θα είναι πάνω από 19 δις ευρώ που σημαίνει ότι η χώρα μας, οι παραγωγοί μας θα πάρουν το ίδιο ποσό με την προηγούμενη περίοδο. Ενώ την επόμενη περίοδο θα εισρεύσουν στη χώρα πάνω από 60 δισεκατομμύρια από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

-Ποιο είναι το σύνθημά σας σ’ αυτές τις εκλογές;

Μ.Κ.: Στην Ευρώπη είμαστε πρωταγωνιστές. Σας ανέφερα παραπάνω κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες που πήρα και κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις που έκανα που καταδεικνύουν ότι στην Ευρώπη δεν πήγαμε σαν περιπατητές αλλά ως πρωταγωνιστές. Και αυτή την πορεία προάσπισης των εθνικών μας θέσεων και υπεράσπισης των δίκαιων αιτημάτων της ελληνικής κοινωνίας θα τη συνεχίσω και στη νέα θητεία με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των Ελλήνων πολιτών που θα με τιμήσουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Αλλά η επιλογή του υποψηφίου έπεται. Προηγείται η επιλογή κόμματος. Και οι ψηφοφόροι, η ελληνική κοινωνία, δεν πρέπει να λησμονούν ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάριν στον οραματισμό και στη στρατηγική επιλογή του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή κόντρα στο λαϊκισμό της εποχής και στα συνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Την ευρωπαϊκή πορεία της. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και καλούμε τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας σε αυτές τις ευρωεκλογές. Γιατί το τι συμβαίνει σε μία εθνική κάλπη έχει ασφαλώς αντανάκλαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε;

M.K.:Το δημογραφικό. Το σημαντικότερο ίσως ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και η Ελλάδα. Αρκεί να παραθέσουμε τα αμείλικτα νούμερα του 2023 για τη χώρα μας. Το 2023 η Ελλάδα είχε 130.000 θανάτους και 75.000 γεννήσεις. Και από τα παιδιά που γεννήθηκαν πέρυσι στη χώρα μας, το 20% περίπου ήταν από γονείς που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Σε περασμένες δεκαετίες για κάθε έναν συνταξιούχο υπήρχαν 4 εργαζόμενοι. Σήμερα το νούμερο αυτό έχει διολισθήσει στον έναν εργαζόμενο για έναν συνταξιούχο. Ενώ οι προοπτικές για το μέλλον σε όλες τις μελέτες εμφανίζονται δυσοίωνες. Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα και αντίστοιχα η Ευρώπη δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το κράτος πρόνοιας που υπάρχει σήμερα. Δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Ενώ θα υπάρξει πανευρωπαϊκά πολύ σοβαρό πρόβλημα στα ασφαλιστικά μας συστήματα. Πριν λίγα χρόνια αντιστοιχούσαν για κάθε συνταξιούχο 4 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα η αντιστοιχία έχει γίνει ένας προς έναν περίπου.

Αυτό θεωρώ είναι το κορυφαίο ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν ασχοληθούμε με το δημογραφικό, αν δεν δώσουμε κίνητρα στα νέα παιδιά να φτιάξουν οικογένειες θα φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων.

-Πως έχετε οραματιστεί την θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη;

Μ.Κ.: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αποκαταστήσει πλήρως το διπλωματικό κύρος της χώρας μας που είχε τρωθεί σημαντικά. Έχει καταστήσει την Ελλάδα ισότιμο συνομιλητή με σημαντικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Έναν αξιόπιστο εταίρο, έναν σοβαρό συνομιλητή. Αυτή την κατάκτηση της χώρας μας δεν θα την διακινδυνεύσουμε. Ο ελληνικός λαός και σε αυτές τις ευρωεκλογές θα στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας. Και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Έχουμε πληγεί αρκετά από τα πειράματα και τους πειραματισμούς. Πιστεύω ότι έχουμε μάθει και έχουμε αφήσει πίσω μας τον λαϊκισμό και τους λαϊκιστές.

-Πως σχολιάζετε την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Μ.Κ.: Τα άκρα και οι ακρότητες βρήκαν πρόσφορο έδαφος, ευήκοα ώτα, σε περιόδους που η Δημοκρατία δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις στα προβλήματα των κοινωνιών. Σας θυμίζω την περίοδο του Μεσοπολέμου και την άνοδο στην εξουσία ακραίων κομμάτων που οδήγησαν την Ευρώπη σε Παγκόσμιο Πόλεμο και σε εκατομμύρια αθώα θύματα. Σήμερα χάριν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον οραματισμό των ιδρυτών της, ζούμε 80 χρόνια ειρήνης και ευημερίας. Αλλά κινδυνεύουμε να γίνουμε «θύματα της επιτυχίας μας». Πρέπει να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε, να δούμε τις ανάγκες και τα προβλήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και να δώσουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις. Γιατί όποιος δεν έχει διαβάσει σωστά την Ιστορία είναι καταδικασμένος να την ζήσει στη χειρότερή της μορφή.

-Κύριε Κεφαλογιάννη, σας ευχαριστούμε πολύ.