Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η Αλεξανδρούπολη αλλάζει: Νέο δημοτικό θέατρο, νέο Κηποθέατρο & ανάπλαση παραλιακής – στροφής Εγνατίας

Η Αλεξανδρούπολη αλλάζει: Νέο δημοτικό θέατρο, νέο Κηποθέατρο & ανάπλαση παραλιακής – στροφής Εγνατίας

18-11-2023

Στην υπογραφή των συμβάσεων για τρία εμβληματικά έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αλλάζουν την εικόνα της Αλεξανδρούπολης και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των δημοτών, προχώρησε την Παρασκευή 17.11.2023 ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης και οι εκπρόσωποι των ανάδοχων εταιριών, ΚΑΠΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε και ΝΑΚΑΤ Τεχνική Κατασκευαστική Α.Ε. αντίστοιχα.

Ειδικότερα, υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αναβάθμιση των «διεπαφών» του παραδοσιακού αστικού ιστού με τις γειτνιάζουσες αναπτυξιακές δυνατότητες, τους πόλους έλξης και τις παραγωγικές λειτουργίες της πόλης περιφερειακά και πέριξ του Λιμένος Αλεξανδρούπολης», που περιλαμβάνει την υλοποίηση δύο υποέργων:

Το Υποέργο 1, αρχικού προϋπολογισμού 3.989.516,13 € (χωρίς ΦΠΑ), αφορά στην ανάπλαση στα τμήματα

  1. της παραλιακής ζώνης από την στροφή του Εγνατία μέχρι την πλατεία Ελευθερίας και
  2. στο Πάρκο Προσκόπων με παράλληλη διαμόρφωση νέου υπαίθριου θεάτρου.

Αναλυτικότερα το έργο αυτό περιλαμβάνει:

  • την κατασκευή δυο κόμβων, που σχεδιάστηκαν στις εισόδους εξόδους του λιμανιού
  • την κατασκευή υπαίθριου ανοικτού θεάτρου χωρητικότητας περίπου 500 θέσεων στη θέση που λειτουργούσε το παλιό «Κηποθέατρο» στο Πάρκο Προσκόπων. Στις ορατές επιφάνειες του θεάτρου το σκυρόδεμα δέχεται ειδική επεξεργασία προκειμένου να εξασφαλίσει μονολιθική εικόνα
  • τη μετακίνηση της οδού Απολλωνιάδος (δυτικό άκρο παραλιακού μετώπου) με σημαντική αύξηση της της ακτίνας καμπυλότητας στην στροφή προκειμένου να δημιουργηθεί πλάτωμα νότια της οδού στο οποίο κατασκευάζεται υπαίθριο καθιστικό θέασης με ανάγλυφους αναβαθμούς που εξασφαλίζει θέα προς τη θάλασσα
  • την επέκταση του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου ανατολικά της πλατείας του Φάρου ως την πλατεία Ελευθερίας
  • τη μετατροπή σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας μεγάλου τμήματος της παραλιακής λεωφόρου. Η ζώνης κυκλοφορίας διαμορφώνεται με κυβόλιθους και τα πεζοδρόμια βόρεια της οδού ανακατασκευάζονται με εξασφάλιση διαδρομής πεζών πλάτους τουλάχιστον δυο μέτρων και ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο κατασκευή χώρων πρασίνου αλλά και οριοθετημένων θέσεων στάθμευσης.
  • την ανακατασκευή των πεζοδρομίων και συνολικά της διαμόρφωσης των κοινοχρήστων χωρών της οδού Έλλης και
  • την εξασφάλιση της αποχέτευσης των ομβρίων με τη μεταφορά των υφιστάμενων φρεατίων υδροσυλλογής, όπου το απαιτεί η νέα διαμόρφωση των πεζοδρομίων ή την κατασκευή νέων όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Το σύνολο του σχεδιασμού προβλέπει την χρήση αντιολισθητικών υλικών σε ήπιους φυσικούς χρωματισμούς που θα βρίσκονται στη ζώνη του χρώματος της άμμου. Σε όλα τα πεζοδρόμια κατασκευάζονται ράμπες και ειδικές επιστρώσεις που εξυπηρετούν τα ΑΜΕΑ (άτομα μειωμένης όρασης ή και κινητικότητας).

Τόσο οι κυβόλιθοι όσο και οι πλάκες πεζοδρομίων έχουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά που συμβάλουν στη βελτίωση των θερμικών επιδόσεων των εξωτερικών χωρών και επιπλέον περιλαμβάνουν ειδικές ρητίνες που εξασφαλίζουν μεγάλη αντοχή στις δύσκολες συνθήκες της θαλάσσιας υγρασίας και των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου ορίζεται στους 18 μήνες.

Το Υποέργο 2, αρχικού προϋπολογισμού 800.000€, αφορά στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης με χρήση σύγχρονων υλικών και αισθητικών προσεγγίσεων στις υποδομές της σκηνής για υποστήριξη δράσεων θεατρικών και κινηματογραφικών παραστάσεων και συνεδριάσεων.

Με τη μελέτη προβλέπεται η διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεάτρου με ακουστική και σκηνική μελέτη και ειδική μελέτη φωτισμού σκηνής. Παράλληλα ανακαινίζονται οι χώροι του φουαγιέ και του ημιώροφου σε λειτουργικούς για την εξυπηρέτηση του θεάτρου χώρους, με κατάλληλες υποδομές υποστήριξης περιοδικών εκθέσεων. Όλοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρίες.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών.