Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η πρόταση του Παύλου Γεωργιάδη αφορούσε την ανακαίνιση και αξιοποίηση των βαγονιών από πολιτιστικούς συλλόγους και επιχειρηματικούς φορείς της πόλης.
Η πρόταση του Παύλου Γεωργιάδη αφορούσε την ανακαίνιση και αξιοποίηση των βαγονιών από πολιτιστικούς συλλόγους και επιχειρηματικούς φορείς της πόλης.

Φωτιά στα βαγόνια του ΟΣΕ: Η πρόταση Γεωργιάδη που ξεχάστηκε και οι ευθύνες (video)

18-09-2023

Το πολύκροτο θέμα των εγκαταλελειμμένων βαγονιών στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επαναφέρει με ανάρτησή του ο εθνοβιολόγος, Παύλος Γεωργιάδης, με αφορμή τη χθεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ. 

Το e-evros.gr είχε αναδείξει μάλιστα πολλάκις το ζήτημα της «υγειονομικής βόμβας» που τίθεται στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου βρίσκονται εγκαταλελειμμένα τα βαγόνια - ξενώνες και τα οποία έχουν καταληφθεί κατά καιρούς από άστεγους συμπολίτες μας.

«Λαμβάνω την ευκαιρία να θυμίσω την πρόταση που υπερψηφίστηκε από το Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης στις 30.10.2019, που αφορούσε την αξιοποίηση των βαγονιών και την αναγέννηση του συγκεκριμένου χώρου.

Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη στο σχέδιο πόλης ως παιδική χαρά και ως χώρος πρασίνου, με τον μόνο περιορισμό που υφίσταται να είναι πως δε μπορεί να φιλοξενήσει βαριές κτιριακές κατασκευές. Εξ ου και η πρόταση για αξιοποίηση των βαγονιών. Η ύπαρξη μίας στρατηγικής για την αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και την προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση (adaptive reuse) των παρακείμενων εγκαταλελειμμένων αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, καθώς και την αναβάθμιση του αμφιλεγόμενου Άλσους Φυτωρίου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παύλος Γεωργιάδης, φέρνοντας πάλι στο τραπέζι το θέμα της αξιοποίησης των υφιστάμενων βαγονιών.

CRUSTA


Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε την πρόταση του εθνοβιολόγου, η οποία σύμφωνα με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, αφορούσε την ανακαίνιση και αξιοποίηση των βαγονιών από πολιτιστικούς συλλόγους και επιχειρηματικούς φορείς της πόλης για τη φιλοξενία εκθέσεων, ομιλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προβολών ή μικρής κλίμακας μουσικών, θεατρικών και λοιπών καλλιτεχνικών δρώμενων.

«Επειδή τώρα θα βγουν οι "πατριδοφύλακες" να ρίξουν την ευθύνη για την φωτιά σε μετανάστες, άστεγους ή οποιονδήποτε δεν εξυπηρετεί την επικίνδυνη ατζέντα τους (οι αρχές ας διερευνήσουν το ενδεχόμενο εμπρησμού), είναι ανάγκη να σκεφτούμε πώς θα ήταν αυτός ο χώρος, αν οι προτάσεις των πολιτών δεν μάζευαν σκόνη στο συρτάρι. Είναι ακριβώς το ίδιο συρτάρι δύο οποίο κλειδώθηκαν οι προτάσεις για τους σχολικούς λαχανόκηπους, τη φύτευση 2500 δένδρων εντός του αστικού ιστού και τόσες άλλες.

Μπορεί το πολιτικό σύστημα να θέλει να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, υποβαθμίζοντας την καταστροφή που συνετέλεσε η μέγα-πυρκαγιά των 16 ημερών στο περιβάλλον, το βιος των ανθρώπων και την προοπτική της πόλης. Είναι, όμως, ανάγκη να ανοίξουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι η πολιτική πρασίνου και αστικής βιωσιμότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης -αν υπάρχει- έχει αποτύχει ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. Πώς σκοπεύουν να το αντιμετωπίσουν αυτό οι υποψήφιοι δήμαρχοι συμπληρώνει στην ανάρτησή του ο κ. Γεωργιάδης, βάζοντας στο παιχνίδι και τους υποψήφιους δημάρχους Αλεξανδρούπολης, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτώβρη. 

Παρακολουθήστε στιγμιότυπο από τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου στο βαγόνια του ΟΣΕ: