Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η Λίνα Μενδώνη στο ανακαινισμένο Μουσείο Σαμοθράκης.
Η Λίνα Μενδώνη στο ανακαινισμένο Μουσείο Σαμοθράκης.

Εγκαίνια του ανανεωμένου Μουσείου Σαμοθράκης, από την Υπουργό Πολιτισμού

08-07-2024

Τη Σαμοθράκη επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού, για να εγκαινιάσει το πλήρως αποκατεστημένο και αναβαθμισμένο Μουσείο του νησιού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν το πρώτο στη Θράκη και άρχισε να λειτουργεί το 1955. Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ήταν κοινός τόπος για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ

Η κυρία Μενδώνη, κατά την τελετή εγκαινίων, τόνισε το συνολικό πρόγραμμα παρεμβάσεων του Υπουργείου στο νησί:

"Μελέτες και έργα περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται στη Σαμοθράκη, στον αρχαιολογικό χώρο των Μεγάλων Θεών, στο Κάστρο, στον Πύργο του Φονιά. Τα έργα εκτελούνται από τις Κεντρικές και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, χάρη στη συνολική προσπάθεια πολύτιμων στελεχών του, αλλά και χάρη στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης που εξασφαλίζει τις πιστώσεις, δημιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να υλοποιούνται τα έργα. Επομένως, σήμερα όλοι χαιρόμαστε γιατί έχουμε ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα: Ένα νέο Μουσείο. Χαίρομαι ιδιαίτερα κι εγώ γιατί, το 2011, ήρθαμε και σχεδιάσαμε μια σειρά έργων, τα οποία ήδη έχουν τελειώσει ή ολοκληρώνονται. Είναι η μεγάλη παρέμβαση στο Κάστρο, η αποκατάσταση της Μονής του Χριστού, οι εργασίες στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και, σήμερα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, με την υποδειγματική συνεργασία ανάμεσα στις δύο Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου".

Επίσης η Υπουργός είπε οτι υπάρχουν και νέα σχέδια για τη Σαμοθράκη, όπως η θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού των Μεγάλων Θεών από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και μελέτη για την αποκατάσταση του παλιού κτιρίου Ξενία, που θα γίνει αναψυκτήριο και πωλητήριο για τους επισκέπτες.

Επίσης η κυρία Μενδώνη επιθεώρησε και τον μεσαιωνικό πύργο του Φονιά, όπου υπάρχει σε εξέλιξη έργο προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, για τη στερέωση, αποκατάσταση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.