Κάτι τρέχει στον Έβρο
Βρυξέλλες: Εγκρίθηκε η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στον Έβρο
Η χρηματοδότηση 4 έργων ελληνικού ενδιαφέροντος, συνολικού προϋπολογισμού 329,5 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε στην συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).
Στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Σχεδιασμού, της Αξιολόγησης και της Εφαρμογής (ΕΥΣΣΑΕ) της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 4 έργων ελληνικού ενδιαφέροντος, συνολικού προϋπολογισμού 329,5 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερα σημαντική μεταξύ των εγκεκριμένων έργων είναι η επένδυση ύψους περίπου 326 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Πύθιο.
Η έγκριση αυτή συμπληρώνει τη χρηματοδότηση 220 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλιστεί τον Ιούνιο 2024 για το τμήμα Πύθιο-Ορμένιο, εξασφαλίζοντας τους πόρους για τον πλήρη εκσυγχρονισμό της γραμμής από την Αλεξανδρούπολη έως το Ορμένιο, δηλαδή κοντά στο τριεθνές Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας.
Η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενισχύει τη διασύνδεση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, συμβάλλοντας στην υλοποίηση του στρατηγικού διαδρόμου Αιγαίο-Μαύρη Θάλασσα-Δούναβης. Η προώθηση του διαδρόμου αυτού εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την ενίσχυση των σιδηροδρομικών διασυνδέσεων στην περιοχή.
Επιπλέον, εγκρίθηκαν 3 ακόμη ελληνικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς.
Τα έργα αφορούν:
- στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την ανταλλαγή κυκλοφοριακών δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο,
- στην παροχή πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο (RTTI) για τις οδικές συνθήκες, καθώς και
- στη δημιουργία καινοτόμων αεροπορικών εφαρμογών που επιτρέπουν στα αεροπλάνα να πετούν πιο κοντά στις βέλτιστες τροχιές, εξοικονομώντας καύσιμα και μειώνοντας τις εκπομπές.
- Αρχίζει η αποκατάσταση του Μελισσοκομικού Πάρκου Σουφλίου (photos)
(07-03-2025) - Συνεχίζονται τα έργα για την ανάπλαση της παραλιακής λεωφόρου Αλεξανδρούπολης
(07-03-2025) - Επιστρέφει η Βάση Ετοιμότητας στην Καβάλα - Μεγαλύτερη ασφάλεια για την ΑΜΘ
(07-03-2025) - Ακόμα να λυθεί το πρόβλημα θέρμανσης σε σχολεία του Διδυμοτείχου.
(07-03-2025) - Νέα συγκέντρωση και πορεία για τα Τέμπη στην Αλεξανδρούπολη (video)
(07-03-2025)
EN
TR








