Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αλλού ακυρώνονται οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, εδώ παραμένουν.
Αλλού ακυρώνονται οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, εδώ παραμένουν.

Ακυρώνονται λόγω αντιδράσεων θαλάσσια αιολικά πάρκα σε Κρήτη και Ιόνιο - Παραμένουν σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη

18-06-2024

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σχετικό ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγκου στην εφημερίδα Καθημερινή, με τις τελευταίες πληροφορίες για το θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε τοπικό επίπεδο, βγαίνουν από τον σχεδιασμό οι περιοχές που είχαν επιλεγεί στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, μετά τις αντιδράσεις από Δήμους, Περιφέρεια Κρήτης και ξενοδόχους της περιοχής που διαμαρτύρονταν κυρίως για την "οπτική όχληση" και τη ζημιά που θα προκαλούνταν στον τουρισμό, το Υπουργείο αποφάσισε να μεταφέρει αλλού αυτά τα αιολικά πάρκα. Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση των Διαπόντιων Νήσων στα Επτάνησα.

Αντίθετα, το σχέδιο για δύο υπεράκτια πάρκα στη θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης παραμένει πιλοτικό και έχει προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων.

Υπενθυμιζουμε οτι τα δύο αυτά πάρκα θα είναι συνολικής ισχύος 600 MW, είναι ηδη αδειοδοτημένα και θα κατασκευαστούν από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ του Ομίλου Κοπελούζου.

Προκειμένου να μην υπάρξουν κι εδώ αντιδράσεις, ετοιμάζεται πακέτο ανταποδοτικών για την περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα προβλέπει ανταποδοτικά οφέλη για τους ψαράδες, για όσους θα έχουν οπτική επαφή με τις ανεμογεννήτριες (άρα και οπτική όχληση) και σε όλους τους δημότες Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Όλα αυτά βέβαια είναι ακόμα στον αέρα. Το μόνο που μένει είναι η πραγματικότητα. Αλλού τα θαλάσσσια αιολικά πάρκα ακυρώνονται λόγω αντιδράσεων, αλλού διεκδικούν δυναμικά και λαμβάνουν συγκεκριμένα ανταποδοτικά οφέλη και αλλού (δηλαδή εδώ) "πέρα βρέχει".