Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
King Cleanings
Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

Γλυκοί πειρασμοί

Ένα παραδοσιακό γλυκό με απίθανη γεύση!
Ένα παραδοσιακό γλυκό με απίθανη γεύση!

Γλυκός πειρασμός από το «Σπίτι του Γλυκού»: Σιροπιαστή καρυδόπιτα με παγωτό!

11-05-2013

Ένα παραδοσιακό γλυκό με απίθανη γεύση και σε συνδυασμό με το παγωτό είναι ένα όνειρο! Και αν έχετε κάποιον στην οικογένεια που δεν του αρέσουν και πολύ τα καρύδια, η παρασκευή του γλυκού αυτού είναι ένα πολύ έξυπνο κόλπο για να τα συμπαθήσει και να λάβει όλα τα θετικά στοιχεία του καρυδιού, το οποίο ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Για εσάς που δεν το έχετε δοκιμάσει από το «Σπίτι του Γλυκού» σας το προτείνουμε!

Υλικά
Για 6-8 άτομα

Για την καρυδόπιτα 10 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1/3 κούπας αλεύρι
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλιά γαρύφαλλο
1 2/3 κούπας καρύδια

Για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 1/2 κούπα σιρόπι από γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο
1/4 κούπας κονιάκ
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
10 σιροπιαστά δαμάσκηνα σε κομματάκια από γλυκό του κουταλιού

Για την καρυδόπιτα

Χτυπήστε τα ασπράδια, στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, σε μαρέγκα που να στέκεται. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε λίγη, λίγη τη ζάχαρη.
Στη συνέχεια, ρίξτε ένα, ένα τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη φρυγανιά με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε απαλά το μείγμα των καρυδιών μέσα στα χτυπημένα αυγά, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουν. Αδειάστε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι κι αραδιάστε στην επιφάνεια κομματάκια από μελωμένα δαμάσκηνα. Ψήστε την καρυδόπιτα στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 45 λεπτά περίπου ή ώσπου να ροδίσει καλά. Μόλις τη βγάλετε από το φούρνο, περιλούστε τη με το ζεστό σιρόπι.

Για το σιρόπι

Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, βάλτε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το σιρόπι από το γλυκό δαμάσκηνου και βράστε 5 λεπτά, να δέσει ελαφρά.
Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε το κονιάκ και το χυμό λεμονιού. Αφήστε την καρυδόπιτα να κρυώσει εντελώς, κόψτε την λορίδες και τοποθετήστε την σε μακρόστενο δισκάκι.

Yλικά για παγωτό με καραμελωμένα αμύγδαλα

1/2 κιλό κρέμα γάλακτος
8 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
8 αβγά
1½ φλιτζάνι αμύγδαλα
1½ φλιτζάνι ζάχαρη

Eκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε τηγάνι τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου. Οταν αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε ώστε να υγροποιηθεί.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα να πάρουν μια δυο βράσεις. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και απλώνουμε σε ταψί με αλουμινόχαρτο λαδωμένο ελαφρώς. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τα χοντροκόβουμε και τα φυλάμε.

Για το παγωτό:

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος. τη ζάχαρη, τη βανίλια να γίνουν σαντιγί. Βάζουμε στο ψυγείο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τους κρόκους. Χτυπάμε για άλλα 4-5 λεπτά και κλείνουμε το μίξερ. Ρίχνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα, ανακατεύουμε ελαφρώς, ρίχνουμε το μείγμα επανω στη καρυδόπιτα και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων