Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων
e - travelling
Ποτέ δεν φεύγει κανείς από τη Μυροβόλο χωρίς να γνωρίζει την ημερομηνία... επιστροφής του.
Προορισμός Χίος: Το νησί της μαστίχας!
09-07-2011
Το νησί της μαστίχας και του Ομήρου, η μυροβόλος Χίος καυχάται για την ιστορία της, το εξαιρετικό της κλίμα, το μοναδικό της τοπίο και τις πολλές παραλίες της με τα καταγάλανα νερά. Με χωριά χτισμένα σε πεδιάδες ή σε βράχους, όλα πλημμυρισμένα από ευωδιές μαστίχας και καθαρό αέρα, η Χίος γίνεται ένας μοναδικός προορισμός και κατακτά μια σημαντική θέση στην καρδιά όσων την επισκέπτονται.
Ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της Χίου είναι η μαστίχα, που παράγεται μόνο εδώ και είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για το άρωμα και την γεύση της. Καλλιεργείται μόνο στα Μαστιχοχώρια αποτελούνται απο 27 χωριά και τοποθετούνται ιστορικά στον καιρό της Βυζαντινής αυτοκρατορίας αλλά η εδραίωση τους χρονολογείται το 13ο – 14ο αιώνα, τον καιρό των Γενουατών. Τα χωριά αυτά έχουν φρουριακή μορφή, τα σπίτια δηλαδή είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς πόρτες και παράθυρα προς τα έξω σχηματίζοντας ένα τείχος.Σήμερα διασώζονται 24 Μαστιχοχώρια από τα οποία τα πιο σημαντικά είναι το Πυργί, τα Μεστά, οι Ολύμποι, η Καλαμωτή, τα Αρμόλια, η Καλιμασιά, τα Νένητα και η Βέσσα.
Μαστίχα λέγεται ο ρητινώδης χυμός που βγαίνει από τον κορμό ενός αειθαλούς δέντρου, του σχίνου. Η έκρηξη της ρητίνης («μαστίχη») προκύπτει από το χάραγμα του κορμού («κέντημα») με ένα αιχμηρό αντικείμενο («κεντητήρι») και εμφανίζεται σα δάκρυ και έχει κρυστάλλινη μορφή.Η παραγωγή της μαστίχας γίνεται από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.
Πριν το μάζεμα ο χώρος κάτω από το σχίνο καθαρίζεται και τοποθετείται άσπρο χώμα που μαζεύεται από τις γύρω περιοχές προκειμένου η μαστίχα να παγώσει πιο γρήγορα. Γίνεται το πρώτο κέντημα και στις 15 Αυγούστου το πρώτο μάζεμα με ένα εργαλείο το τιμητήρι.
Η Μαστίχα αποτελεί προϊόν ζωτικής σημασίας για την τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής 90% εξάγεται και κυρίως γίνεται εξαγωγή στις Αραβικές χώρες. Από τη Μαστίχα προκύπτει πολλή μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως τσίχλες, ακλοολούχα ποτά, γλυκά, μπαχαρικά. Τον τελευταίο καιρό έχει εισβάλει και στο χώρο της φαρμακοβιομηχανείας καθώς έχει αποδειχθεί ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και δρα επουλωτικά λύνοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων (δωδεκαδακτυλικό έλκος, γαστρίτιδες, οισοφαγίτιδες κλπ).
Μνημονεύεται ως το παραδοσιακό αντίδοτο έναντι των αποστημάτων της ακμής, καρκίνου καθώς και υπεύθυνη για τη στοματική υγεία. Γι αυτό και υπάρχει μεγάλη παραγωγή καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης για το πρόσωπο και το σώμα (κρέμες, σαπούνια, αρώματα κλπ)
Όποιος επισκεφθεί το νησί, επιβεβαιώνει αυτό που χρόνια είναι γνωστό... «Χία ζωή, Χίος γέλως, Χία τράπεζα». Γιατί πάντα οι Χιώτες καλοπερνούσαν και βέβαια ποτέ δεν φεύγει κανείς από τη Μυροβόλο χωρίς να γνωρίζει την ημερομηνία... επιστροφής του.
Ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της Χίου είναι η μαστίχα, που παράγεται μόνο εδώ και είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για το άρωμα και την γεύση της. Καλλιεργείται μόνο στα Μαστιχοχώρια αποτελούνται απο 27 χωριά και τοποθετούνται ιστορικά στον καιρό της Βυζαντινής αυτοκρατορίας αλλά η εδραίωση τους χρονολογείται το 13ο – 14ο αιώνα, τον καιρό των Γενουατών. Τα χωριά αυτά έχουν φρουριακή μορφή, τα σπίτια δηλαδή είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς πόρτες και παράθυρα προς τα έξω σχηματίζοντας ένα τείχος.Σήμερα διασώζονται 24 Μαστιχοχώρια από τα οποία τα πιο σημαντικά είναι το Πυργί, τα Μεστά, οι Ολύμποι, η Καλαμωτή, τα Αρμόλια, η Καλιμασιά, τα Νένητα και η Βέσσα.
Μαστίχα λέγεται ο ρητινώδης χυμός που βγαίνει από τον κορμό ενός αειθαλούς δέντρου, του σχίνου. Η έκρηξη της ρητίνης («μαστίχη») προκύπτει από το χάραγμα του κορμού («κέντημα») με ένα αιχμηρό αντικείμενο («κεντητήρι») και εμφανίζεται σα δάκρυ και έχει κρυστάλλινη μορφή.Η παραγωγή της μαστίχας γίνεται από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.
Πριν το μάζεμα ο χώρος κάτω από το σχίνο καθαρίζεται και τοποθετείται άσπρο χώμα που μαζεύεται από τις γύρω περιοχές προκειμένου η μαστίχα να παγώσει πιο γρήγορα. Γίνεται το πρώτο κέντημα και στις 15 Αυγούστου το πρώτο μάζεμα με ένα εργαλείο το τιμητήρι.
Η Μαστίχα αποτελεί προϊόν ζωτικής σημασίας για την τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής 90% εξάγεται και κυρίως γίνεται εξαγωγή στις Αραβικές χώρες. Από τη Μαστίχα προκύπτει πολλή μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως τσίχλες, ακλοολούχα ποτά, γλυκά, μπαχαρικά. Τον τελευταίο καιρό έχει εισβάλει και στο χώρο της φαρμακοβιομηχανείας καθώς έχει αποδειχθεί ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και δρα επουλωτικά λύνοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων (δωδεκαδακτυλικό έλκος, γαστρίτιδες, οισοφαγίτιδες κλπ).
Μνημονεύεται ως το παραδοσιακό αντίδοτο έναντι των αποστημάτων της ακμής, καρκίνου καθώς και υπεύθυνη για τη στοματική υγεία. Γι αυτό και υπάρχει μεγάλη παραγωγή καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης για το πρόσωπο και το σώμα (κρέμες, σαπούνια, αρώματα κλπ)
Όποιος επισκεφθεί το νησί, επιβεβαιώνει αυτό που χρόνια είναι γνωστό... «Χία ζωή, Χίος γέλως, Χία τράπεζα». Γιατί πάντα οι Χιώτες καλοπερνούσαν και βέβαια ποτέ δεν φεύγει κανείς από τη Μυροβόλο χωρίς να γνωρίζει την ημερομηνία... επιστροφής του.
Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων