Γλυκοί πειρασμοί
Γλυκός πειρασμός από το «Σπίτι του Γλυκού»: Σαραγλί!
Αν κάποιος από εσάς δεν έχει δοκιμάσει, ή δεν ξέρει πόσο νόστιμο είναι το σαραγλί, από το «Σπίτι του Γλυκού», ήρθε η στιγμή να το μάθει!
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
400γρ. καρύδια, ψύχα ωμή
Για το σιρόπι
3 1/2 φλιτζάνια νερό
3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
μισή λεμονόκουπα
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει. Χοντροκόβουμε το καρύδι. Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε.
Απλώνουμε δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε καρύδι. Εναλλάξ βάζουμε ανά δύο φύλλα βουτυρωμένα καρύδι. Βάζουμε λεπτή βέργα κατά μήκος του φύλλου και σφίγγουμε τυλίγοντας το φύλλο σε ρολό σφιχτό. Σηκώνουμε όρθια τη βέργα και σουρώνουμε ελαφρά το ρολό. Το τραβάμε με προσοχή και αφαιρούμε τη βέργα.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε άλλα δύο ρολά. Κόβουμε τα ρολά σε φέτες των 2 εκ. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στον αέρα μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν βράση. Μετά δεν ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι σε μέτρια φωτιά και ξαφρίζουμε. Στύβουμε λεμόνι και αφήνουμε να πάρει βράση για 1'.
Με το καυτό σιρόπι σιροπιάζουμε σιγά σιγά περιχύνοντας τα κρύα σαραγλί στο ταψί. Αφήνουμε να ρουφήξουν καλά για 2 ώρες και τα αναποδογυρίζουμε να ρουφήξουν σιρόπι και από την άλλη.
Καλή επιτυχία και αν δεν τα καταφέρετε... ξέρετε τον δρόμο!