Γλυκοί πειρασμοί
Γλυκός πειρασμός από το «Σπίτι του Γλυκού»: Γαλακτομπούρεκο.
Το μαχαίρι σπάει την καστανή κρούστα και βυθίζεται απαλά στην κιτρινωπή, κρέμα. Το σιρόπι ξεχειλίζει δημιουργώντας μια μικρή, ολόγλυκη λιμνούλα που στο αντίκρυσμά της οι σιελογόνοι αδένες αντιδρούν άμεσα!
Ο ουρανίσκος το αποζητά για να ταξιδέψει ο νους σε μακρινά μέρη της Ανατολής. Τίποτα δε συγκρίνεται με ένα ευωδιαστό, ζεστό γαλακτομπούρεκο από το «Σπίτι του Γλυκού»!
Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά, μέσα από τη μεγάλη ελληνική παράδοση των σιροπιαστών.
Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας λεπτό για γλυκά.
1 πακέτο βιτάμ λυωμένο πλήν 2 κουταλιές της σούπας.
2 λίτρα γάλα.
300 γραμμάρια ζάχαρη.
Άρωμα βανίλιας.
2 κουταλιές βιτάμ.
1&1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι.
4 αυγά.
Για το σιρόπι
700 γραμμάρια ζάχαρη,
1 μεγάλο νεροπότηρο με νερό.
1 ξυλάκι κανέλα .
Χυμό1/2 λεμονιού.
Λίγα γαρύφαλλα.
Απλώνουμε τα φύλλα στο τραπέζι και τα σκεπάζουμε με βρεγμένη και καλά στυμμένη πετσέτα. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε το ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε τα μισά φύλλα με βούτυρο ανάμεσα, βάζουμε την κρέμα και συνεχίζουμε τα φύλλα που τα στρώνουμε βουτυρώνοντας τα.
Βουτυρώνουμε και το τελευταίο και χαράζουμε το γλυκό μας . Μπήγουμε σε κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου μισή ώρα η έως να ροδίσει.
Με ζεστό το γλυκό ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σιγά-σιγά σε όλα τα κομμάτια και το αφήνουμε να απορροφήσει.
Για την κρέμα:
Βάζουμε στη φωτιά το γάλα με το άρωμα της βανίλιας και τις 2 κουταλιές βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά και ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι προσέχοντας μη μας σβολιάσει η κρέμα.
Μόλις πήξει την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε ένα -ένα τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα. Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να κρυώσει. Την κάνουμε πρώτα αυτή και μετά στρώνουμε τα φύλλα .
Για το σιρόπι:
Βράζουμε την ζάχαρη με το ποτήρι το νερό, το ξύλο κανέλας, μερικά γαρύφαλλα και το χυμό του λεμονιού. Το δίνουμε 2-3 βράσεις και κρύο το ρίχνουμε στο ζεστό γλυκό.