Γλυκοί πειρασμοί
Γλυκός πειρασμός από το «Σπίτι του Γλυκού»: Eκμέκ κανταΐφι.
Το Εκμέκ με Κανταΐφι είναι ένα πανεύκολο και οικονομικό γλυκό, εκμέκ (Ekmegi) στην Τουρκική γλώσσα σημαίνει ψωμί, ιδιαίτερο και αφράτο.
Με αυτό το ψωμί στην Πόλη, ακόμα και σήμερα, φτιάχνουν μια πουτίγκα με πολύ σιρόπι που καλύπτεται από μια πλούσια κρέμα καϊμάκι. Η ελληνική εκδοχή διατηρεί μόνο το όνομα αλλά χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά.
ΥΛΙΚΑ
750 γρ. καταϊφι
375 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
3 κ.σ. λεμόνι
2 lt γάλα
120 γρ. άνθος αραβοσίτου
6 κρόκους αβγών
240 γρ. ζάχαρη
Αλάτι
Για το σιρόπι:
1 κ. ζάχαρη
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 ποτ. νερό
Για τη σαντιγί:
1 κ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
Για το σερβίρισμα:
300 γρ. αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζουμε το καταΐφι από την κατάψυξη τουλάχιστον 3 ώρες. Το χτενίζουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην ξεραθεί, μέσα στο ταψί. Απλώνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο με ένα κουτάλι σαν μπουκίτσες πάνω στο καταΐφι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά όσο να είναι τραγανό και καλοψημένο.
Για το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Μόλις ψηθεί το καταΐφι, το σπάμε και το πατικώνουμε να γίνει μια συμπαγής μάζα.
Όσο το σιρόπι μας είναι ακόμη ζεστό, το ρίχνουμε στο καταΐφι. Αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσουμε.
Για να ετοιμάσουμε την κρέμα, διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου σε λίγο από το γάλα μας, το υπόλοιπο το ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου. Όταν το γάλα έχει ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι, προσθέτουμε το μείγμα σιγά – σιγά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα συνέχεια.
Μόλις πήξει η κρέμα (αρχίσει να κάνει φουσκάλες), αποσύρουμε από τη φωτιά και χύνουμε πάνω στο σιροπιασμένο καταΐφι. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα. Χτυπάμε 1 κ. κρέμα γάλακτος, με τη ζάχαρη άχνη και 2 βανίλιες και φτιάχνουμε μια σαντιγί που να στέκεται χωρίς να είναι πολύ σφιχτή. Τη στρώνουμε πάνω στο γλυκό μας και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα τα οποία προσθέτουμε την ώρα που θα σερβίρουμε.
Αναμφισβήτητα το καλύτερο εκμέκ κανταΐφι μπορεί κάποιος να το βρει στα ζαχαροπλαστεία «Σπίτι του Γλυκού»,όμως επειδή η μεγαλύτερη χαρά και απόλαυση κρύβεται στις δικές μας δημιουργίες, ας δοκιμάσουμε να το φτιάξουμε και αν δεν τα καταφέρουμε... ξέρουμε το δρόμο!