- Καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών οικιακής χρήσης στην Αλεξανδρούπολη αναζητά εργαζόμενο
(12-12-2024) - Πωλείται επιχείρηση εστίασης στην καρδιά της Αλεξανδρούπολης
(06-12-2024) - Πωλείται ρολόι Tissot με δερμάτινο λουράκι
(05-12-2024) - Εταιρία στον κλάδο παραγωγής αλεύρων και πρώτων υλών αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής ζητά να προσλάβει εργαζόμενο/η για το τμήμα λογιστηρίου
(05-12-2024) - Ζητείται προγραμματιστής από εταιρεία παραγωγή λογισμικού με έδρα την Αλεξανδρούπολη
(05-12-2024) - Εταιρεία εμπορίας τροφίμων με έδρα την Αλεξανδρούπολη ζητά εξωτερικό πωλητή πωλήτρια
(05-12-2024)
Αρμενική Εκκλησία της Αλεξανδρούπολης
Η Αρμενική Εκκλησία της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ανατολικής Θράκης και 14ης Μαΐου και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη, Καραμπέτ στα αρμενικά.
Με την δημιουργία της νέας πόλης στα παράλια του Έβρου, περί τα μέσα του 19ου αιώνα, διάφοροι εργάτες από την παρακμάζουσα τότε Οθωμανική αυτοκρατορία, έφτασαν στο Δεδέαγατς για να εργαστούν στα έργα υποδομής – κυρίως τον σιδηρόδρομο. Μεταξύ αυτών και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Αρμενίων, που φρόντισε ήδη από το 1875 να αναγείρει Αρμενική Εκκλησία, στην οποία συγκεντρωνόταν σύσσωμη η κοινότητα.
Η Αρμενική Εκκλησία της Αλεξανδρούπολης χτίστηκε με βάση τα σχέδια του Αγίου Ιωάννη της πόλης Μους, από την οποία και προερχόταν η πλειοψηφία τω Αρμενίων της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για λιθόκτιστο ναό, ρυθμού βασιλικής χωρίς τρούλο. Η παροικία των Αρμενίων εξελίχθηκε σύντομα από εργατών στα τρένα και στο λιμάνι, σε εμπόρων και βιοτεχνών της πόλης, με μερικά μέλη της μάλιστα να διαπρέπουν.
Σύντομα δίπλα στην εκκλησία δημιουργήθηκε σχολείο και αίθουσα συγκεντρώσεων. Στον μαντρότοιχο του οικοπέδου της Αρμενικής εκκλησίας, χτίστηκε ήδη από τα πρώτα χρόνια μια υπαίθρια βρύση, περίτεχνα οικοδομημένη, από τις πρώτες στην Αλεξανδρούπολη. Στο πάνω μέρος της εισόδου του ναού υπάρχει μια μαρμάρινη επιγραφή με την χρονολογία θεμελίωσης και την επιγραφή "Ορθόδοξος Αρμενική Εκκλησία".
Σήμερα ο Άγιος Καραμπέτ βρίσκεται υπό την φροντίδα της ολιγάριθμης πια αρμενικής κοινότητας της πόλης και λειτουργεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της.