Κάτι τρέχει στον Έβρο
Το έθιμο της Καμήλας θα αναβιώσει και φέτος στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης!
Με το παραδοσιακό έθιμο της Καμήλας θα αποχαιρετήσει και φέτος τον παλιό χρόνο η Αλεξανδρούπολη.
Αυτό αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου. Είθιστε το έθιμο της Καμήλας να αναβιώνει στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης από τον Σύλλογο "Ακρίτες". Ένας σύλλογος που κρατά ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας με συνεχείς δράσεις.
Για το συγκεκριμένο δρώμενο το οποίο πραγματοποιείται μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης θα τεθούν σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα διεκοπή η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, από το ύψος της 14ης Μαΐου έως της Ιωακείμ Καβύρη και από ώρες 11.00 έως 13.30.
Το δρώμενο Καμήλες και Ντιβιτζήδες (καμηλιέρηδες), όπως ονομάζεται, είναι ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Εξίσου διαδεδομένο είναι στον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια, και σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία.
Οι ντιβιτζήδες ντύνονται με προβιές και φορούν στο κεφάλι το καούκι που είναι καπέλο και μάσκα μαζί, είναι φτιαγμένο από «κιτσιά» (αρνίσιο μαλλί), στολισμένο με καθρεφτάκια (για τον ξορκισμό των πνευμάτων) και πολύχρωμες κορδέλες.
Στη θέση των δοντιών έχουν «αρμάθες» από ξερά φασόλια. Στη μέση και τα πόδια φορούν μικρά κουδουνάκια που δημιουργούν θόρυβο όταν χορεύουν ή τσακώνονται. Στα χέρια κρατούν το «τοπούζ'» (ξύλινο ρόπαλο) το οποίο χτυπούνε χάμω εκβιάζοντας, κατά κάποιον τρόπο, τη γονιμότητα της γης.
Η καμήλα είναι μια ξύλινη κατασκευή σκεπασμένη με «τσόλι» (υφαντό από τραγίσιο μαλλί), με έναν μακρόστενο λαιμό από προβιά, όπως και το κεφάλι της, με κρεμασμένα πολλά μεγάλα μπρούτζινα κουδούνια (τούτσα).
Ο θόρυβος των κουδουνιών, καθώς η καμήλα κουνιέται, συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από τη χειμωνιάτικη νάρκη.
Η καμήλα στερεώνεται με ζωνάρια δεμένα σταυρωτά πάνω στο ανθρώπινο σώμα και ζυγίζεται με τέχνη για να μη γέρνει και κουράζει τον «καμιλτζή». Οι ντιβιτζήδες, η καμήλα, ο γκαϊντατζής ή ο φιουρτζής (παίζει φλογέρα) συνοδεύουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τις σάρτες (χορωδίες) από σπίτι σε σπίτι.
Οι νοικοκύρηδες, αφού ακούσουν τα τραγούδια και τα παινέματά τους, κερνούν όλους και δίνουν κάποιο φιλοδώρημα. Πολλές φορές η καμήλα πέφτει κάτω και κάνει την άρρωστη, και σηκώνεται μόλις βγει το κέρασμα.
Όπως κάθε αγερμός έχει σαν στόχο την ανταλλαγή ευχών για «καλοχρονιά», γονιμότητα και υγεία, ενώ εικάζεται ότι η καμήλα συνδέεται με την αφθονία – είναι άγνωστο όμως γιατί εμφανίζεται στο συγκεκριμένο έθιμο.
Υπάρχει πάντα και η προφανής απάντηση ότι το πλούσιο εμπόριο ερχόταν στη Θράκη από το Βυζάντιο και την Ανατολή με καμήλες, γι' αυτό και οι νέοι έμαθαν να συλλέγουν τα συμβολικά «δώρα» του αγερμού τους με αυτό το υπομονετικό ζώο.
- Νέα δυνατή μεταγραφή για τον Άθλο Ορεστιάδας
(26-01-2024) - Κατά πλειοψηφία πέρασε το αίτημα του ΚΤΕΛ για μεταφορά του στην δυτική πλευρά της πόλης
(26-01-2024) - Στον Έβρο ο πρώην Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας & πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας
(26-01-2024) - Με επιτυχία η πρώτη εργασία αναρρόφησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη από ITALMETANO και ΔΕΣΦΑ
(26-01-2024) - ΔΠΘ: Εκδήλωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών
(26-01-2024)