Κάτι τρέχει στον Έβρο
Τι σηματοδοτεί η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης
Ο κύβος ερρίφθη. Η εμπορική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης προγραμματίζεται στις 4-5 Οκτωβρίου μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των δοκιμαστικών όπως ανακοίνωσε χθες επίσημα η εταιρεία.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος στο energygame.gr το γεγονός αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία μίας νέας πύλης εισόδου, μίας ενεργειακής υποδομής που θα φέρει περισσότερο αέριο στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού. «To FSRU Αλεξανδρούπολης είναι μία νέα είσοδος που θα επιτρέψει σε περισσότερους παίκτες να έχουν πρόσβαση στη διεθνή αγορά του LNG», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σιφναίο η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας δημιουργεί ένα εύφορο έδαφος ώστε παίκτες της ευρύτερης περιοχής -οι οποίοι έχουν δεσμεύσει δυναμικότητα στο τερματικό- να μπορούν να το χρησιμοποιούν για να παραδίδουν LNG και να παραλαμβάνουν αέριο.
H υποδομή θα αρχίσει να τροφοδοτεί κανονικά τις αγορές σε εμπορικό επίπεδο, ενώ μέχρι τώρα γινόντουσαν δοκιμαστικές παραλαβές και παραδόσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Vladimir Malinov είχε λίγες μέρες πριν αναφερθεί στην ημερομηνία ορόσημο της 1ης Οκτωβρίου στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψής του στην υποδομή με στελέχη της Gastrade, φορέα υλοποίησης και διαχείρισης του πλωτού τέρμιναλ «υποδοχής» υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Όπως είχε μάλιστα σχολιάσει ο Βούλγαρος αξιωματούχος η έναρξη λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης την 1η Οκτωβρίου θα συμπέσει επίσης με την έναρξη της επόμενης περιόδου προμήθειας φυσικού αερίου.
«Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του τερματικού σταθμού αυτό το φθινόπωρο θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εν όψει της πιθανής διακοπής μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους από την αρχές του επόμενου έτους».
Η Βουλγαρία αποτελεί μέτοχο της Gastrade, κατέχοντας το 20% της εταιρείας μέσω της κρατικής Bulgartransgaz. Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade δίνουν επίσης το «παρών», με αντίστοιχα μερίδια, η κα Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρος και ιδρύτρια μέτοχος, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Gaslog.
Το έργο ύψους 480 εκατ. ευρώ ανήκει στην εταιρεία Gastrade. Το FSRU χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, με τρεις μονάδες αεριοποίησης, η δυναμικότητα επαναεριοποίησης της νέας μονάδας υπολογίζεται σε 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ διαθέτει αποθηκευτική δυναμικότητα 153.000 κ.μ, ενώ ο χαρακτήρας του έργου είναι κατά βάση εξαγωγικός.
Αναφορικά με το «πελατολόγιο» της νέας πλωτής μονάδας ο κ. Σιφναίος ανέφερε ότι περιλαμβάνει ήδη 13 χρήστες που έχουν δεσμεύσει περίπου το 75% της διαθέσιμης δυναμικότητας του τερματικού σταθμού για τα πρώτα πέντε χρόνια. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα το οποίο χτίζει νέα θεμέλια γύρω το φλέγον ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, βοηθώντας στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Το FSRU της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να επιδράσει στην ευρύτερη ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα διαφοροποιήσει τις οδούς προέλευσης του αερίου.
Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός ανετράπη λόγω τεχνικού προβλήματος. Η Gastrade είχε δηλώσει στις 5 Απριλίου ότι προγραμμάτιζε την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας στο τέλος του μήνα και θα λάμβανε το δεύτερο φορτίο LNG στα μέσα Μαΐου. Ανακοίνωσε όμως στις αρχές Μαΐου την αναβολή της έναρξης εμπορικής λειτουργίας εξαιτίας των τεχνικών θεμάτων που προαναφέρθηκαν. Το πρώτο -αμερικανικής προέλευσης- δοκιμαστικό φορτίο LNG έφτασε στο FSRU της Αλεξανδρούπολης στις 18 Φεβρουαρίου για λογαριασμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας που το πούλησε στη συνέχεια στην κρατική εταιρεία Energocom της Μολδαβίας.
Με την έναρξη λειτουργίας του, η χώρα μας θα αποκτήσει μία δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου αερίου, μετά το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, γεγονός που όπως αναφέρθηκε αναμένεται να ενισχύσει τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας και προμηθευτών φυσικού αερίου.
Το γεωπολιτικό τοπίο καθιστά ενεργειακές υποδομές αυτού του βεληνεκούς αναγκαίες ιδίως το τελευταίο διάστημα που η Ευρώπη κατακλύζεται από ρωσικό φθηνό φυσικό αέριο και η πολλές χώρες αναζητούν λύσεις απεξάρτησης από το ενεργειακό άρμα της Ρωσίας.