Κάτι τρέχει στον Έβρο
Οι ομορφιές & οι δυνατότητες της Σαμοθράκης σε "πρώτο πλάνο"
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διημερίδα του Samothraki Open Forum με θέμα «Αειφορία, Ανάπτυξη και Τουρισμός Διοργανωτής του Forum είναι η ΙΑΣΙΩΝ και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σαμοθράκης.
Στο υπέροχο Πνευματικό Κέντρο «Νικόλαος Φαρδύς» της Χώρας Σαμοθράκης, 20 καταξιωμένες προσωπικότητες του επιχειρηματικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της Ελλάδας ανέπτυξαν τις βέλτιστες πρακτικές με συγκεκριμένες προτάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη του Νησιού των Μεγάλων Θεών.
Η πρώτη ημέρα του Φόρουμ ήταν αφιερωμένη στη γεωπολιτική θέση του Νησιού, τους θαλάσσιους δρόμους, το δρόμο του μεταξιού και την κινέζικη στρατηγική του «one-belt-one-road» καθώς και - λόγω του εορτασμού του 2018 ως ΄Ετους Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς – στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Νησιού και της εξαιρετικής γαστρονομίας του.
Κατά τη δεύτερη ημέρα, οι ομιλητές του Φόρουμ επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ανάπτυξης ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου που σέβεται τη φύση, την πολιτιστική κληρονομιά και τους κατοίκους της Σαμοθράκης. Ως ώριμο εγχείρημα ενός σημαντικού επιχειρηματικούν εγχειρήματος, αναπτύχθηκε αυτό της τοπικής μελισσοκομίας, η οποία, λόγω της εξαιρετικής βιοποικιλότητας και των ιδιαίτερων συστατικών της πρόπολης του Νησιού, παρουσιάζει ιδιαίτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για συμβολαιακή μελισσοκομία και τα προϊόντα της.
Το πάνελ επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων ανέδειξε την ανάγκη ενδυνάμωσης του σημερινού brand “Samothraki” και της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Στα τελικά συμπεράσματα του Φόρουμ προτάθηκαν συγκεκριμένες δράσεις, όπως η καλύτερη διασύνδεση με άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και την Τουρκία, η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας μέσων δρώμενων, η δημιουργία ενός διαδραστικού app Σαμοθράκης, η αυστηροποίηση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου για τη διατήρηση της οικιστικής ομοιομορφίας της Χώρας και άλλων παραδοσιακών οικισμών της Σαμοθράκης καθώς και η δημιουργία πολιτιστικών μονοπατιών στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του βουνού Σάος για ένα τουρισμό 360 ημερών.