Κάτι τρέχει στον Έβρο
Απογοήτευση και θυμός στο Σουφλί για την κυβέρνηση
Αιτία είναι η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Έβρο και οι εξαγγελίες που έγιναν για την ανάπτυξη του νομού. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, κύριος στόχος ήταν η τόνωση του κεντρικού και βόρειου Έβρου, περιοχές που κινδυνεύουν σοβαρά από την εγκατάλειψη και την ανυπαρξία ουσιαστικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Όμως αυτά που ανακοινώθηκαν, άφησαν με σοβαρά παράπονα τους Σουφλιώτες, οι οποίοι είχαν πάρει υποσχέσεις για παρεμβάσεις στην περιοχή τους που θα είχαν πραγματική αξία στην προσπάθεια για ανάπτυξη. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ήταν η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής. Η Αλεξανδρούπολη λίγο πριν την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέθεσε αναλυτική πρόταση για να πάρει τη Σχολή, αλλά παρόμοια πρόταση είχε και το Σουφλί, σωστά δομημένη και με επαρκή αιτιολόγηση. Κι όμως, η ανακοίνωση για την ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής έγινε για την Ορεστιάδα.
Το "κερασάκι στην τούρτα" ήταν η εξαγγελία για τμήμα Κέντρου διά βίου μάθησης στο Σουφλί, η οποία μόνο ως προσπάθεια καλοπιάσματος μπορεί να εκληφθεί. Ούτε η μη πληρωμή ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια ικανοποιεί τους Σουφλιώτες. Άλλωστε πόσος ήταν ο μέσος όρος του ΕΝΦΙΑ που πλήρωναν; Δηλαδή για ένα ποσό αμελητέο στον κρατικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να χρωστούν χάρη οι κάτοικοι του Σουφλίου στην κυβέρνηση;
Το ίδιο ισχύει και το 10χίλιαρο ή 6χίλιαρο για όσους αποφασίσουν να εγκατασταθούν (για έναν χρόνο μίνιμουμ) στον κεντρικό και βόρειο Έβρο. Όσο περνούν οι μέρες, τόσο γίνεται πιο φανερό οτι το μέτρο θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν άτομα από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που έχουν συνηθίσει σε μετακινήσεις και επιδόματα. Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις, μόνο προβλήματα μπορούν να προκύψουν.
Είναι χαρακτηριστικό οτι υπάρχουν αρκετά παράπονα ήδη για το θέμα αυτό, αφού εμφανίζονται νέοι κάτοικοι σε χωριά του Έβρου, αγοράζοντας παλιά σπίτια και δηλώνοντας μόνιμη κατοικία εκεί, χωρίς εμφανείς πόρους διαβίωσης και επαγγέλματος. Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η περίπτωση μιας οικογένειας Ρομά με καταγωγή από την Κομοτηνή, η οποία αγόρασε σπίτι στην Καβύλη Ορεστιάδας. Τελικά ο σύζυγος σε κατάσταση εκτός εαυτού, έβαλε φωτιά στο σπίτι και η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να κλειστεί στη φυλακή.
Τέτοια περιστατικά προβληματίζουν έντονα τους κατοίκους του Έβρου και ιδιαίτερα μικρών κοινοτήτων με ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους, αφού ο κίνδυνος αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης είναι ορατός.
Ο εκνευρισμός λοιπόν είναι εμφανής και πολύ περισσότερο στο Σουφλί. Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με τον Δήμαρχο Σουφλίου τις τελευταίες ημέρες, το διαπίστωσαν ξεκάθαρα. Ο κύριος Καλακίκος είχε υπολογίσει οτι θα έβρισκε συμπαράσταση από την κυβέρνηση σε όσα αναπτυξιακά σχέδια είχε καταθέσει προς συζήτηση. Τώρα που το αποτέλεσμα δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών του, "δεν μασάει τα λόγια του" και εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του. Το θέμα είναι όμως, ποιός ακούει και τον δικό του "πόνο" και την αγωνία για το άμεσο μέλλον του κεντρικού και βόρειου Έβρου;
newsroom © e-evros.gr
- Οκτάμηνες προσλήψεις στο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης
(02-11-2023) - Με Ανδραβίζο τελικά στην Pre League ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης!
(02-11-2023) - Η Παναγία με τα φιδάκια στον Άγιο Νεκτάριο Αλεξανδρούπολης
(02-11-2023) - Εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν άμεσα μέτρα για τους αιολικούς σταθμούς σε Έβρο & Ροδόπη
(02-11-2023) - Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης διοργανώνει εργαστήρια φωτογραφίας & masterclasses
(02-11-2023)