Who is Who
Who is Nico Tattoο;
Ο Νίκος Κατσούλης γνωστός και ως ‘Nicotattoo’ είναι ένας από αυτούς που με τον δικό του τρόπο έχει κάνει γνωστή την Αλεξανδρούπολη σε όλη την Ελλάδα. Πριν λίγες μέρες μας παραχώρησε μια μίνι συνέντευξη περιγράφοντας το ταξίδι του στην τέχνη του tattoo, τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα tattoos, αλλά και την tattoo “οικογένεια” που έχει δημιουργήσει.
Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το tattoo;
Ξεκίνησα από την Αλεξ/πολη, το 1985, εκείνα τα χρόνια τα tattooήτανε ‘αλητεία’, γενικά ο κόσμος που βαρούσε ήταν μετρημένος, ήταν «ωραίος» κόσμος. Ένα tattoo «έπαιζε» στη πόλη και το είχε ένας που ήταν στα καραβιά και άντε κανένας άλλος που ήταν στη φυλακή! Οπότε έπρεπε να ανακαλύψεις μόνος σου τι γίνεται με το tattoo. Όλα έπρεπε να τα σκέφτεσαι και να τα βρίσκεις μόνος σου , επαφή με το εξωτερικό δεν υπήρχε, ίντερνετ δεν υπήρχε, ξένα κανάλια δεν υπήρχαν, οπότε μπορείς να φανταστείς πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα.
Ο χώρος που ξεκίνησες να «χτυπάς» tattoo πού ήταν;
Εμείς τότε είχαμε ένα σπίτι που παίζαμε μουσική, γενικά ήμασταν ροκ τύποι, και τότε ξεκινήσαμε να «βαράμε» tattooμε βελόνες με το χέρι. Πέρναμε τη βελόνα την τυλίγαμε με μια κλωστή, την βουτούσαμε στο μελάνι και έβγαιναν κάτι τερατουργήματα, αλλά τότε ήταν σημαντικά γιατί μετρούσε το να έχεις απλά tattoo.
Μετά αρχίσανε οι πειραματισμοί έφτιαχνες μηχανάκια, μοτοράκια κασετόφωνα, όποιος έκανε το καλύτερο μοτοράκι εκτόπιζε τους υπόλοιπους, όποτε γινόταν αυτός ο τατουατζής της παρέας και πάει λέγοντας . Μετά άρχισαν να έρχονται από την Κομοτηνή γιατί εγώ έφτιαχνα καλύτερα μηχανάκια, μετά από την Ξάνθη μετά από την Καβάλα και μετά φτάσαμε να έρχονται και από αλλού. Με βοήθησε επίσης πάρα πολύ ο στρατός. Γιατί μην ξεχνάμε πως τα παλιά χρόνια το tattooείχε έξαρση εκεί που υπήρχε στρατός και λιμάνια. Τότε η Αλεξ/πολη είχε 5000 στρατό, το σπίτι ήταν στη Κάθοδο και κατέβαιναν κάθε μέρα άπειροι φαντάροι, βάλαμε και μια ταμπέλα ΤΑΤΤΟΟ και γινότανε χαμός! Αυτό είχε το εξής πλεονέκτημα ότι στρατός ήτανε από όλη την Ελλάδα οπότε όλη η Ελλάδα έμαθε πολύ γρήγορα πως κάποιος κάνει tattoo στην Αλεξανδρούπολη! Έχει μεγάλη ιστορία αυτό το στούντιο στην Ελλάδα .
Να φανταστείς όταν έγινε ο πρώτος διαγωνισμός στην Αθήνα και κατεβήκαμε ο πορτιέρης στο clubείχε κάνειtattooστην Αλεξ/πολη που ήτανε φαντάρος, ο μπάρμαν το ίδιο και όλα αυτά γιατί δεν υπήρχε να κάνουν πουθενά αλλού tattoo. Υπήρχε μόνο ένα μαγαζί στην Αθήνα του Τζίμη ο οποίος ήταν πολύ ακριβός σε σχέση με μας που δεν παίρναμε τότε σχεδόν καθόλου λεφτά, ίσα ίσα βγάζαμε μόνο τα υλικά.
Ποια είναι η άποψη σου για τα tattoo στην πόλη;
Επειδή η Αλεξανδρούπολη έχει αυτή την ιστορία, άλλη επαρχιακή πόλη δεν νομίζω να έχει τόσο πολύ tattoo αλλά και τόσο ποιοτικό, γιατί εμείς δεν αφήσαμε ποτέ το στούντιο ανεξέλεγκτο. Δηλαδή πάντα ερχότανε κάποιοι τατουατζήδες από την Θεσσαλονίκη και για 10 χρόνια ερχόμουν εγώ κάθε Σαββατοκύριακο και μετά ο Θωμάς που είναι ένας καταπληκτικός τατουατζής και είναι και αυτός από εδώ (Αλεξανδρούπολη). Οπότε κρατήσαμε το επίπεδο εδώ στη πόλη πολύ υψηλό σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Τα tattoo είναι «εθισμός»;
Ναι είναι. Το 90-95% από αυτούς που κάνουνε το πρώτο tattooξανακάνουν και άλλο! Όποτε αυτό αυτόματα όσο το δουλεύεις σου φέρνει και περισσότερο κόσμο.
Ας μάθουμε και λίγα πράγματα για τον Νίκο Κατσούλη, ποια είναι η οικογενειακή σου κατάσταση;
Κοίτα τώρα είμαι 46 χρονών, έχω δυο παιδιά ο ένας είναι 12 χρονών ο άλλος είναι 6. Και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχω επιστρέψει εδώ.
Τα παιδιά σου έχουν tattoo;
Τα παιδιά μου δεν έχουνtattoo γιατί είναι 12 και 6 χρονών! Αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα γίνει γιατί πολλές φορες τα παιδιά πάνε κόντρα στο κατεστημένο των γονιών. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα τα απαγορεύσω να κάνουν. Εγώ αυτό που κάνω είναι η ζωή μου ολόκληρη, να πω στα παιδιά μου να μην κάνουν tattoo, είναι απίθανο, είναι σαν ο άλλος να είναι μάγειρας και να μην τρώνε τα παιδιά του στο μαγειρείο. Το θέμα είναι αν τα ίδια το θέλουν.
Όταν βλέπεις έναν με tattoo ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό;
Εντάξει εγώ βλέπω άλλα πράγματα σε ένα τατουάζ, άλλοι βλέπουνε άλλα. Εγώ κοιτάω λόγω της δουλειάς μου πόσο καλά στημένο είναι στο σώμα.
Δεν σε ενδιαφέρει αν το έχουν κάνει σε σένα;
Όχι αυτό είναι πολύ εγωιστικό, επειδή τα λατρεύω τα τατουάζ δεν με ενδιαφέρει που έχουν γίνει, με ενδιαφέρει να είναι καλό μονό, τίποτα άλλο.
Το tattoo τελικά είναι μόδα ή τρόπος έκφρασης;
Το tattooείναι απ’όλα, εγώ έχω ζήσει όλη την γκάμα του tattoo, πριν γίνει μόδα πάλι τατουάζ κάναμε, υπήρχε παρά πολύς κόσμος που έκανε tattoo πριν γίνει μόδα. Η μόδα είναι κάτι το οποίο θα έρθει και θα φύγει, απλά τώρα είναι στην έξαρση . Από κει και πέρα είναι τρόπος ζωής, είναι τρόπος έκφρασης.
Έχεις σκεφτεί να κάνεις καμιά σχολή;
Κοίτα από το1997 αυτό που έχω κάνει θεωρητικά είναι σχολή με μαθητές, χωρίς αμοιβή! Δηλαδή οι πιο πολλοί τατουατζήδες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που είναι κορυφαίοι, βγήκανε από το δικό μου στούντιο.
Πόσα στούντιο ‘Nico Tattoo’ υπάρχουν στην Ελλάδα;
Τέσσερα. Στη Θεσσαλονίκη είναι δύο, ένα στην Αλεξανδρούπολη και ένα στην Αθήνα.
Με όλη αυτή την «φάση» που περνάει η Ελλάδα έχεις σκεφτεί πότε να φύγεις στο εξωτερικό;
Προσφορές υπάρχουν και υπήρχαν συνέχεια γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη έξαρση του tattoo παντού, σε όλο τον πλανήτη, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, και να πας και να βγάζεις τα δεκαπλάσια. Αλλά αυτό που θέλω να κάνω εγώ είναι άλλο, έκανα τον κύκλο μου και γύρισα πλέον εδώ για να είμαι μαζί με την οικογένεια μου και να ασχολούμαι με το ποιοτικό τατουάζ μόνο.
Σε πόσους διαγωνισμούς έχεις λάβει μέρος;
Όταν άρχισαν να γίνονται διαγωνισμοί στην Ελλάδα και κατέβηκα μου δώσανε το “BestofShow” το βραβείο το οποίο ήτανε με ψηφοφορία από τατουατζήδες, αυτό έδειχνε την εκτίμηση της Αθήνας γύρω από το στούντιο στην Αλεξανδρούπολη. Κοίτα τώρα έχω πάρει πάρα πολλά βραβεία, σε όσους διαγωνισμούς πήγαινα «κατέβαζα» ένα tattooκαι έπαιρνα βραβείο, αλλά για μένα αυτά πλέον είναι ασήμαντα γιατί αυτά είναι μόνο για τoprestige.
Ποια εποχή είναι καλύτερα να κάνεις ένα tattoo;
Καλό θα είναι να μην γίνονται το καλοκαίρι και σε καμένο δέρμα. Το καμένο δέρμα δεν βοηθά καθόλου στην κατασκευή του tattoo, ματώνει παραπάνω, γίνεται περισσότερο πληγή οπότε δεν έχει την ίδια επιτυχία τεχνικά.
Τι συμβουλή θα έδινες στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το tattooing;
Να ασχοληθούν σίγουρα, αλλά να ξέρουν ότι τα πράγματα δεν είναι πια όπως ήτανε, δηλαδή πρέπει να ξέρουν να ζωγραφίζουν, το μέλλον είναι εκεί, ο κόσμος έχει γίνει πολύ επιλεκτικός πλέον, έχουν επαφή με το ίντερνετ αρχίζουν να καταλαβαίνουν την ποιότητα. Δεν είναι ότι κάνεις μια πεταλουδίτσα και εντάξει κάναμε ένα tattoo!
Τελικά ο κόσμος έχει ταμπού για τα τατουάζ;
Οι Έλληνες έχουν ταμπού γύρω από το tattoo αλλά σίγουρα όχι στην Αλεξανδρούπολη (χαχαχαχα)!
Συνέντευξη: Βαγγέλης Μανουηλίδης