Who is Who
Who is Βάσω;
Βάσω Χατζηβασιλειάδου: Λένε ότι από κάθε συζήτηση με κάποιον, κάτι σου μένει, κάποια πράγματα στον τρόπο σκέψης σου μπορεί να αλλάξουν και άλλα να σε βάλουν σε σκέψεις για να δεις αν μπορείς να τα αλλάξεις. Συζητώντας με μία εκπαιδευτικό, μουσικό, γυναίκα, σύζυγο και μαμά όπως η κ. Βάσω Χατζηβασιλειάδου το σίγουρο είναι ότι έχεις να πάρεις πολλά.
Η κ. Βάσω εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι δασκάλα στο Δημοτικό ωδείο Φερών, στα μαθήματα της προπαιδείας, της θεωρίας, της αρμονίας, της χορωδίας και της μπάντας.
Πάμε να δούμε τι μας είπε:
- Καλησπέρα σας καταρχάς! Που γεννηθήκατε και που μεγαλώσατε; Καλησπέρα, καλωσήρθατε! Γεννήθηκα στις Φέρες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μεγάλωσα εδώ και αποφοίτησα το σχολείο στις Φέρες.
- Η σχέση σας με τη μουσική πότε ξεκινάει; Με τη μουσική ασχολήθηκα από τα μικρά μου χρόνια και θεώρησα ότι έπρεπε να συνεχίσω, ήθελα να ασχοληθώ με αυτό να το κάνω επάγγελμα οπότε συνέχισα τις σπουδές μου στη Θεσσαλονίκη από όπου πήρα και το πρώτο μου πτυχίο αυτό της αρμονίας.
- Ήταν η δουλειά που πάντα θέλατε να κάνετε; Αυτό, να σου πω την αλήθεια δεν το είχα συνειδητοποιήσει μέχρι που κάποια στιγμή κάναμε συνάντηση παλαιών συμμαθητών μετά από πολλά χρόνια και όταν αρχίσαμε να λέμε τι δουλειά κάνει ο καθένας αυτό που μου είπαν όλοι ήταν «α! Τι ωραία κάνεις αυτό που πάντα ήθελες».
- Θεωρείτε πως η μουσική στην Ελλάδα έχει μπει με σωστές βάσεις στην παιδεία; Βασικά η μουσική έχει μπει περισσότερο στην παιδεία που θα επιλέξει ένας γονιός για το παιδί του. Όλο και περισσότερο βλέπουμε, συνήθως νέους σε ηλικία γονείς, να θέλουν να αναπτύξουν στα παιδιά τους δραστηριότητες όπως η μουσική ο αθλητισμός ή η ζωγραφική. Η μουσική έχει μπει και στα σχολεία οπότε είναι ένα έναυσμα περισσότερο για τους γονείς για «έξτρα» παιδεία.
- Πόσο χρήσιμη είναι η τελικά η μουσική μέσα στην παιδεία; Πάρα πολύ! Καταρχάς αυτό το ξέρουμε από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες πήγαιναν σε 3 δασκάλους, στον παιδαγωγό, τον δάσκαλο αθλητισμού και τον κιθαρίστα. Θεωρώ πως για να είναι ένα άτομο ολοκληρωμένο όντως χρειάζονται και τα 3. Μην ξεχνάμε πως αν θέλουμε να χαλαρώσουμε ή να εκτονωθούμε θα ακούσουμε μουσική. Όλα μας τα συναισθήματα εκδηλώνονται μέσα από τη μουσική. Τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική έχουν διαφορετική οπτική γωνία, γίνονται πιο έξυπνα με την άποψη ότι είναι πιο συγκροτημένα άτομα, έχουν την κυριαρχία του εαυτού τους και πολύπλευρη σκέψη και αντιμετώπιση των πραγμάτων.
- Υπάρχει κάποιο παιδί που δεν "κάνει" για μουσική; Όχι φυσικά! Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τα μαθηματικά έτσι γίνεται και με τη μουσική. Όταν στέλνεις το παιδί σου στην μουσική δεν είναι απαραίτητο να γίνει μουσικός. Παίρνει μία διαφορετική παιδεία, περνά όμορφα και χαλαρώνει.
- Πώς μια γυναίκα που έχει τόσες δραστηριότητες και αρμοδιότητες τα προλαβαίνει όλα; (...χαμογελάει) Με καλή οργάνωση του χρόνου και σημαντική υποστήριξη από την οικογένειά σου. Όταν θες να κάνεις πολλά πράγματα, να αναπτυχθείς κι εσύ να πάρεις και άλλα πτυχία, χωρίς την ψυχική υποστήριξη από την οικογένειά σου δεν γίνεται.
- Κάτι έχει "πάρει το αφτί μας για πολλά πτυχία; (...χαμογελάει πάλι) Έχω της αρμονίας που ήταν και το πρώτο μου, το πτυχίο αντίστιξης, της φούγκας που ήταν και από τα πρώτα που δόθηκαν στην Θράκη, το δίπλωμα Διεύθυνσης Χορωδίας που ήταν το 1ο που δόθηκε σε όλη τη Β.Ελλάδα και τέλος το Δίπλωμα Σύνθεσης.
- Παναγία των Θρακών! Πως ήρθε η έμπνευση γι' αυτό το τραγούδι; Το πατρικό μου βρίσκεται κοντά στην "Αγία Σοφιά" όπως τη λέμε εμείς οι Φεριώτες και είναι ένα στολίδι, ένα κόσμημα για την περιοχή, οπότε έπρεπε να υπάρχει ένα τραγούδι που να κάνει αναφορά σε ένα τέτοιο σπουδαίο μνημείο. Έτσι μαζί με τον Στάθη Καραμανίδη φτιάξαμε αυτό το κομμάτι για να το προσφέρουμε στον τόπο μας. (ακούστε το κομμάτι παρακάτω).
Φωτ.: N. Μαυρίδου