Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel
Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

e - travelling

Το Βιβλιοπωλείο 'Ελευθερουδάκης' σας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Το Βιβλιοπωλείο 'Ελευθερουδάκης' σας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη.

30-10-2013
Το βιβλιοπωλείο 'Ελευθερουδάκης' - Φωτεινή Σκαρλακίδου σας προσκαλεί να αφεθείτε την μαγεία ενός μοναδικού ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη, την 'Πόλη των απόντων', με συνοδοιπόρο τον συγγραφέα Αλέξανδρο Μασαβέτα.

Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, όπως δεν την έχετε ξαναδεί, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Αλέξανδρου Μασαβέτα, από τις Εκδόσεις Πατάκη, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνείας για την κατηγορία Μαρτυρία Ταξιδιωτική Λογοτεχνεία.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού:

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου

Επίσκεψη στα γραφεία του ελληνόφωνου εκδοτικού οίκου «Ιστός της Πόλης» στο Γαλατά, όπου οι συντελεστές του θα μας ενημερώσουν για την εκδοτική τους δράση και την πολιτιστική τους προσφορά.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου: Φανάρι – Μπαλάτ – Βλαχέρνες

Στο βορειοδυτικό άκρο της τειχισμένης ιστορικής χερσονήσου της Πόλης απλώνονται τρεις ιστορικές συνοικίες – το Φανάρι, ο Μπαλατάς και οι Βλαχέρνες. Παρότι γειτνιάζουν, καθεμία είχε εντελώς διαφορετική ιστορική διαδρομή. Το Φανάρι αποτέλεσε κέντρο και κυβέρνηση των ελληνορθοδόξων κατά την Οθωμανική περίοδο. Ο Μπαλατάς, ως τα μέσα του 20ού αιώνα, διατέλεσε κέντρο του Πολίτικου Εβραϊσμού. Οι Βλαχέρνες, πάλι, αποτέλεσαν έδρα της Αυτοκρατορικής εξουσίας από την περίοδο των Κομνηνών και ως το τέλος της Ρωμανίας. Και οι τρεις γειτονιές ακολούθησαν την κοινή μοίρα της κοινωνικής υποβάθμισης, μετά την έξοδο των μειονοτικών, ενώ αποτελούν σήμερα
εργαστήριο για πειράματα «αστικής ανάπλασης».

Θα ξεκινήσουμε τη βόλτα μας στη γειτονιά του Τζιμπαλί, στο παλιό καπνεργοστάσιο της Régie (σημερινό Πανεπιστήμιο Kadir Has), όπου θα μιλήσουμε για την εκβιομηχάνιση του Κερατίου και τα προγράμματα καθαρισμού του. Θα επισκεφθούμε την Πύλη της Αγίας, τον Άγιο Νικόλαο, σωζόμενα Φαναριώτικα μέγαρα, την Κάσσα του Κοινού και θα προχωρήσουμε στο Φανάρι και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, για να συζητήσουμε με διδάσκοντες και μαθητές. Ύστερα θα επισκεφθούμε το Αγιοταφικό Μετόχι και τη Βουλγαρική Εκκλησία Σβέτι Στέφαν. Θα μιλήσουμε για την ιδιότυπη τάξη των Φαναριωτών, την εξέλιξη της συνοικίας και της αρχιτεκτονικής της, την παρακμή της και τα σχέδια ανάπλασης. Αφού περπατήσουμε ως τον Μπαλατά και το παλιό «εβραϊκό παζάρι» με τα μικρομάγαζά του και μιλήσουμε για τον εβραϊσμό της Πόλης, θα σκορπίσουμε για μεσημεριανό στα εκεί αμέτρητα μαγέρικα. Θα επισκεφθούμε το μετόχι της Μονής Σινά στην παραλία και θα περπατήσουμε τα τείχη των Βλαχερνών. Θα καταλήξουμε στη Συναγωγή της Καστοριάς και το Ανάκτορο του Πορφυρογέννητου.

Θα ολοκληρώσουμε την περιήγησή μας στο εστιατόριο Cibalikapi Balikcisi στο Cibali με θαλασσινά.

Σάββατο 9 Νοεμβρίου: Γαλατάς και Σταυροδρόμι

Θα αρχίσουμε την περιήγησή μας στη γέφυρα του Γαλατά, μόνιμο στέκι για τους ερασιτέχνες ψαράδες, θαυμάζοντας τη γύρω θέα της Πόλης. Θα περάσουμε στην Πλατεία του Καράκιοϊ και θα μεταβούμε στην «Οδό των Τραπεζών» αναζητώντας τα ίχνη του Γαλατά των Γενοβέζων. Θα επισκεφθούμε το κτίριο της Podestà και τα «γενοβέζικα» κτίρια της Perşembe Pazarı, τον άλλοτε Καθολικό Καθεδρικό Ναό και νυν Αραπ τζαμί, το χάνι των Αγίων Πέτρων και Παύλου και την ομώνυμη εκκλησία. Θα ανεβούμε την Galip Dede, τα άλλοτε Σκαλάκια του Γαλατά, και θα μιλήσουμε για την ιστορία του δρόμου. Στη Serdar-i Ekrem θα μελετήσουμε τη συντελούμενη ανάπλαση της περιοχής του Kuledibi και τα εδώ ρωμαίικα και λεβαντίνικα μέγαρα. Στο Τούνελ θα μιλήσουμε για την δημιουργία της περιοχής του Πέραν και για την εδώ μειονοτική ζωή ως τη δεκαετία του 1960. Θα επισκεφθούμε το ξενοδοχείο Pera Palace, το ναό των Εισοδείων του Πέρα και το San Antonio, το Πασάζ Χατζόπουλο και το Βρετανικό Προξενείο. Θα περάσουμε για μία σύντομη βόλτα στη γειτονιά του Ταρλάμπασι, τον άλλοτε μεγαλύτερο ρωμιομαχαλά του Πέραν που σήμερα κατεδαφίζεται, και θα καταλήξουμε για δείπνο στο Galatasaray στο trendy House Café.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου: Πέρασμα στη Χαλκηδόνα

Σήμερα οι περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν στην Πόλη με αεροπλάνο. Η απότομη αυτή
προσγείωση δεν τους βοηθά να εξοικειωθούν με την περίπλοκη γεωγραφία της, όπου κυριαρχεί το υγρό στοιχείο. Αυτό το κατόρθωναν όσοι, παλαιότερα, έφθαναν με πλοίο ανεβαίνοντας τα Δαρδανέλλια και την Προποντίδα. Οι πρώτες εικόνες που αντίκριζαν ήταν τα πανοράματα των συνοικιών της Πόλης και των θαλασσίων διαδρόμων που τις χωρίζουν. Παρόμοια αίσθηση μπορούμε να αποκομίσουμε σήμερα από τα πορθμεία που πραγματοποιούν το πέρασμα από την Ευρώπη στην Ασία. Τα καταστρώματά τους προσφέρουν τα ωραιότερα πανοράματα της Πόλης. Θα πάρουμε ένα από τα πορθμεία της γραμμής Karaköy-Kadıköy από το Γαλατά για τη Χαλκηδόνα της Ασιατικής Πόλης. Εκεί θα επισκεφθούμε το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Baylan, ιδιοκτησία επί δεκαετίες του ομογενούς Χάρη Λένα, την εκκλησία της Αγίας Ευφημίας και την αρμενική Surp Takavor. Αφού περπατήσουμε στον πεζόδρομο Bahariye θα επισκεφθούμε τη λυρική σκηνή Süreyya της Belle Époque.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο:
25510 22808

Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων