Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel
Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

e - travelling

Από τον περίπατό σας στην πόλη πρέπει να κρατήσετε δυνάμεις για να ανεβείτε τα 857 σκαλιά που οδηγούν στο Παλαμήδι.
Από τον περίπατό σας στην πόλη πρέπει να κρατήσετε δυνάμεις για να ανεβείτε τα 857 σκαλιά που οδηγούν στο Παλαμήδι.

Προορισμός Ναύπλιο: Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας!

23-03-2014
Η βόλτα στο Ναύπλιο είναι συνώνυμη με μια αναδρομή στη νεώτερη Ελληνική Ιστορία. Αξίζει πάντως να σταθείτε αρκετά εκεί όπου κάποτε η Ψωροκώσταινα κατέθετε τον οβολό της για την Επανάσταση του ΄21.

Σύμφωνα με τις αρχαίες μαρτυρίες η Ναυπλία – όπως λεγόταν το Ναύπλιο στην αρχαιότητα – πήρε το όνομά της από τον Ναύπλιο, γιό του Ποσειδώνα και της κόρης του Δαναού Αμυμώνης, που ήταν γνωστός για τις ναυτικές του ικανότητες. Όμοια και η πόλη, που ίδρυσε, αναπτύχθηκε σε ναυτική δύναμη και, σύμφωνα με τη μυθολογία, πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία.

Στο Ναύπλιο και συγκεκριμένα η οδός Καποδιστρίου θα σας βγάλει στην εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνος έξω από την οποία δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 από δύο μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη, τα οποία πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον κυβερνήτη καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία. Ο τραγικός θάνατος του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό ενώ αντίθετα στην Ύδρα δέχτηκαν την είδηση με πανηγυρισμούς.

Η δολοφονία του Καποδίστρια οργανώθηκε σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς από τη Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος για την δολοφονία του Καποδίστρια στα βρετανικά αρχεία παραμένει απόρρητος.

Από τον περίπατό σας στην πόλη πρέπει να κρατήσετε δυνάμεις για να ανεβείτε τα 857 σκαλιά που οδηγούν στο Παλαμήδι, το οποίο είναι οικοδομημένο σε ψηλό λόφο στα ανατολικά της Ακροναυπλίας (αν δεν έχετε τα κουράγια, μπορείτε να κάνετε μια μικρή διαδρομή από την άσφαλτο με αμάξι, στα ανατολικά του Κάστρου). Οι προμαχώνες βρίσκονταν σε τρία επίπεδα. Ανεβαίνοντας πεζή, θα συναντήσετε τον προμαχώνα Γκριμάνι και λίγο μετά τον προμαχώνα Ρομπέρ. Οι υπόλοιποι προμαχώνες, με μεγαλύτερο τον ονομαζόμενο Μιλτιάδη, είναι ο Άγιος Ανδρέας, ο Επαμεινώνδας, ο Αχιλλέας και ο Θεμιστοκλής.

Ο προμαχώνας Μιλτιάδης χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή του ήρωα της Επανάστασης έχοντας κατηγορηθεί για προδοσία εναντίον του (ανήλικου ακόμη) Όθωνα, ο Κολοκοτρώνης ρίχτηκε στις φυλακές του Ιτς Καλέ του Ναυπλίου, στις 7 Σεπτέμβρη του 1833.

Ο ίδιος ο Γέρος του Μοριά (που είχε φτάσει τα 63 του χρόνια), έγραψε αργότερα στα απομνημονεύματά του (όπως τα υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη·):

"Μ' έβαλαν έξι μήνες μυστική φυλακή, χωρίς να δω άνθρωπο εκτός του δεσμοφύλακα. Δεν ήξερα τι γίνεται για έξι μήνες, ούτε ποιος ζει, ούτε ποιος πέθανε, ούτε ποιόν [άλλον] έχουν στη φυλακή. Για τρεις μέρες δεν ήξερα πως υπάρχω, μου φαινόταν σαν όνειρο. Ρωτούσα τον εαυτό μου αν ήμουν εγώ ο ίδιος ή άλλος κανένας. Δεν ήξερα γιατί μ' έχουν κλεισμένο. Με τον καιρό μου πέρασε απ' το νου, πως ίσως η Κυβέρνηση, βλέποντας την υπόληψη που 'χε ο λαός προς εμένα, με φυλάκισε για να μου κόψει την επιρροή. Ποτέ δεν πίστεψα πως θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο να φτιάξουν ψευδομάρτυρες."


Τελευταίο αφήσαμε το «σήμα κατατεθέν» της πόλης, το Μπούρτζι. Πολυφωτογραφημένο και γαντζωμένο πάνω στο νησί των Αγίων Θεοδώρων στη μέση του κόλπου, υπήρξε επίσης ο τόπος διαμονής των δημίων της καρμανιόλας του Παλαμηδίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολλές χρήσεις. Για το Μπούρτζι πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με βάρκες από την προβλήτα του λιμανιού της πόλης.

Το Ναύπλιο είναι ένα ξεχωριστό και μοναδικό μέρος να το επισκεφθούν και να εγκατασταθούν άτομα από όλες τις ηλικίες και να γνωρίσουν την ιστορία της Έλλαδας!



Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων